Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Oregano, jasavá hora

Oregano, jasavá hora

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 13.11.2021

Nájdeme ho skoro na povrchu každej pizze ako zvláštny sivozelený dekoračný bylinkový poprašok. Pozornejším neujde, že ho takmer všade sypú aj v Portugalsku a svojou korenistou vôňou spája spolu s citrónom čerstvé zeleninovo-syrové vône v gréckom šaláte. Oregano.

Diabolské korenie

Diabolské korenie

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 06.11.2021

Môžeme si ju pomýliť s čiernym korením. Tiež sú to malé, trošku zvráskavené čierne a hnedé guľôčky. No tam sa podobnosť končí. Tu si totiž hneď všimneme aj malý chvostík, ktorý z guľočky vyrastá, a tiež inú, exotickejšiu chuť. Kubéba.

Kristova koruna

Kristova koruna

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 31.10.2021

Na torte či v pohári s ľadovou triešťou sa nám prevaľujú malé lesklé slzičky v žiarivo oranžovej či žltozelenej šťave. Vyzerajú ako zrniečka z vytlačených egrešov či hrozna, no omnoho väčšie. Slzičky nechutia, dôležitá je šťava. Podmanivá a chuťovo ohromujúca. Marakuja.

Osso buco, anjelská noha z Milána

Osso buco, anjelská noha z Milána

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 24.10.2021

Špagety, rizoto, pizza. Notoricky známe jedlá, ktoré vie zo seba okamžite vysypať ktorýkoľvek účastník vedomostného kvízu, keď sa ho spýtajú na taliansku kuchyňu. Kto by však chcel ohúriť publikum niečím iným, ako len talianskym fastfoodom a prílohami, povie napríklad osso buco.

Zemiaky dediča trónu

Zemiaky dediča trónu

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 10.10.2021

Pristanú pred vami na stole najčastejšie ako príloha. Napokon, tak aj boli vymyslené. No po chvíľke sa pristihnete, že ich jete s oveľa väčšou chuťou a nadšením ako jedlo, ktoré majú sprevádzať. Gratin pommes de terre dauphinoise alebo gratinované zemiaky.

Slivkový lekvár - jesenná nostalgia

Slivkový lekvár - jesenná nostalgia

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 02.10.2021

Vôňa, ktorá počas dvadsiateho storočia celkom vymizla. Niektorí si ju ešte pamätajú, ako sa vznášala skrehnutou krajinou vždy v septembri pri zbere sliviek. Hutná, horká, sladkastá. Ako ten najvzácnejší luxusný parfum. Volala ľudí do záhrad rozprávať si príbehy a miešať slivkový lekvár.

Búrlivé víno

Búrlivé víno

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 26.09.2021

Človek sa prechádza jesenným trhom a tej vôni sa nedá vyhnúť. A keby len vôni. Okolo miesta, z ktorého vychádza, sa rozlieha pobavená vrava rozjarených ľudí užívajúcich si babie leto. V rukách držia starodávne ľudové prosecco vinobrania – krásny okrový burčiak.

Predok

Predok

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 19.09.2021

Pôsobí nenápadne, ba až skromne. Nič nápadného a frivolného. Je to evidentné: vie, čo všetko znamená, čo má za sebou, kde má korene, nepotrebuje sa predvádzať. Čaká, kedy si ho dáte do úst a zabudnete na všetkých jeho potomkov. Chačapuri.

Worcesterská omáčka, zázrak z pivnice

Worcesterská omáčka, zázrak z pivnice

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 12.09.2021

Hovie si na poličke pri rôznych koreninách, hneď vedľa sójovej omáčky či maggi a čaká na svoju príležitosť. Napokon na ňu príde rad, zvyčajne keď sa korení mäso. Všetci ju poznáme, no nevieme jej prísť na meno: worcesterská omáčka.

Majoránka, bylinka šťastia

Majoránka, bylinka šťastia

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 05.09.2021

Mohla by sa volať našou národnou bylinkou či korením. Priplichtí sa takmer do každého nášho prívarku, polievky, pečeného mäsa, fašírok, dokonca do klobás, jaterníc a nájdeme ju neraz aj v slanom pečive. Nikde nesmie chýbať: čerstvá, no najčastejšie sušená majoránka.