Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Galský kohút

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Mnohí ho považujú za francúzske národné jedlo, no nik vám to oficiálne nepotvrdí. Má však na to všetky predpoklady. Obsahuje dve kľúčové ingrediencie, na ktoré sú Francúzi mimoriadne hrdí: kohúta a víno. Legendárny coq au vin, čiže kohút na víne.

Dobré jedlo: Galský kohút GETTY IMAGES Na dva dni namočiť do vína, potom koreňová zelenina, poriadna slanina, huby, cibuľa, variť zo štyri hodiny a kohút na víne je na svete.

už o chvíľu budeme všetci prejedení všetkými tými fantastickými hustými kapustnicami. Po návštevách vianočných večierkov nám tá štedrovečerná kapustnica ešte možno dobre padne, no potom to už bude len trápenie. Aj keď je to naše skoro národné jedlo, jesť ho dvakrát denne celý advent nie je bohviečo. Lenže čo potom pripraviť k veľkým oslavám nového roka či pri iných zimných stretnutiach s rodinou či známymi? 

Nuž, kto je vynaliezavejší, okamžite siahne po vyššie spomínanom francúzskom poklade. Prečo?  Na rozdiel od kapustnice nie je kohút na víne taký ťažký a nabitý údeninami. Má delikátnu, veľmi povznášajúcu chuť, robí sa vo veľkom pomerne krátku dobu, podáva sa len s chlebom alebo bagetou. A čo je na ňom najúžasnejšie – vynikajúci je aj nastudeno. Prosto je to ideálne párty jedlo. Minimálna námaha a bombastický výsledok. Môžete si byť istí, že za vami budú celý večer chodiť ľudia a vypytovať sa na to fantastické kurča. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite