Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Kalamatské olivy - fialové ovocie Grécka

Kalamatské olivy - fialové ovocie Grécka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Sedíte si na malej terase pri Egejskom mori, pred vami pohár vína a malý tanierik s občerstvením. Nechýba na ňom miestny ovčí syr, jemný chlieb, ale najmä miska s pomerne veľkými tmavofialovými olivami. Celý svet ich pozná pod menom kalamata.

Estragón - Dar pre kentaura

Estragón - Dar pre kentaura

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Vo francúzskej kuchyni sa považuje za nevyhnutnosť, je pravidelnou súčasťou zmesí byliniek, s ktorými sa v haute cuisine tak majestátne čaruje. Bez neho by svet prišiel o zopár ikonických omáčok či polievok. Niekde mu hovoria tarragon, inde tarkán, u nás estragón.

Ako vzniklo grahamové pečivo

Ako vzniklo grahamové pečivo

.martin Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Prechádzame okolo regálov s pečivom a to, že medzi klasickým bielym nachádzame aj celozrnné, bezlepkové či nebodaj obohatené o nejaké zaujímavé a doteraz opomínané obilniny, už berieme ako samozrejmosť. Na počiatku tohto zdravého radu však stálo pečivo grahamové.

Demikát - národná polievka

Demikát - národná polievka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

To, že je to jedlo národné, napísala už vo svojej slávnej kuchárke z roku 1914 Terézia Vansová. Nezabudla však pri ňom spomenúť aj tie dôležitejšie veci: že je mimoriadne výživné a prospešné pre zdravých a chorých, silných aj slabých – demikát.

Ako na zelené fazuľky

Ako na zelené fazuľky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Prechádzame sa po trhu a zrazu na nás začne mávať niečo uhrančivo zelené a strapaté. Blížime sa a pozorujeme, že tento košatý zázrak pribudol na stole takmer každému trhovníkovi. Podídeme bližšie a hneď je všetko jasné. Stojíme pri kope strapatých zelených fazuliek.

Ako na chutnú živánsku

Ako na chutnú živánsku

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Krásna ligotavá obálka sa trošku pohanským spôsobom pošle poštou – hodí sa do ohňa. Presnejšie položí do pahreby a zahrnie uhlíkmi. Nikam necestuje, pretože je určená tým, čo ju poslali. Po pol hodine sa otvorí a vybafne na všetkých pozdrav. Živánska.

Akoby vypadla z rozprávky bratov Grimmovcov: plná nástrah a tajomných chutí

Akoby vypadla z rozprávky bratov Grimmovcov: plná nástrah a tajomných chutí

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Vyzerá ako rozprávka. Presnejšie, akoby vypadla z rozprávky bratov Grimmovcov: plná nástrah a tajomných chutí, kde-tu na nás vyskočí prekvapenie. Celá čierno-červená, no pod povrchom ľahunké šľahačkové vnútro – volajú ju Schwarzwaldská torta, čiže torta z Čierneho lesa.

Čerešňová nádhera. Koláč, v ktorom sa ovocie schová do cesta a ono okolo neho prebuble

Čerešňová nádhera. Koláč, v ktorom sa ovocie schová do cesta a ono okolo neho prebuble

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Najprv ju len zacítime. Blížime sa po starých betónových schodoch na priedomie a z okien sa už rinie jej typická, sladkasto-opojná vôňa, v ktorej prvé husle hrajú čerstvo natrhané čerešne. Sú bezpečne uväznené v jemnulinkom ceste a čakajú na nás. Bublanina.

Piaty element. Nájdeme ho v každom bio obchodíku alebo orientálnom kútiku

Piaty element. Nájdeme ho v každom bio obchodíku alebo orientálnom kútiku

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Čo ako učupenom či malom, nikdy v ňom nesmie chýbať. Sedí si medzi koreninami, pritajene pozoruje okolie, namleté a sypké. Hneď vedľa garam masaly, tandoori masaly, suhany či čubrice. Korenie piatich vôní.

Čedar a veľká syrová revolúcia

Čedar a veľká syrová revolúcia

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Obrovský smotanový kotúč v lesklom fóliovom obale, vyložený hneď vedľa krájača, či malé kúsky v tvare zarážky do dverí nasekané jedna vedľa druhej v chladničke s mliečnymi výrobkami. Či už sa nachádzame v Amerike, Afrike, Európe, Ázii, alebo Austrálii, všade ho poznajú: čedar.