Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Zelená chvíľka poézie

Zelená chvíľka poézie

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Človek z malého chlpatučkého lusku vylúpne dva či tri bôby a nevie sa vynačudovať. Tá farba je taká intenzívna, že doslova ťahá oči. Skoro ako pri mladom hrášku, no o jeden stupeň živšia. A chuť? Jedna báseň: edamame.

Prsia z Grécka

Prsia z Grécka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Dôverne ju poznajú mamičky, ktoré sa snažia prostredníctvom jej účinkov rozbehnúť dojčenie. V našej slovenskej kuchyni pomerne neznáma bylinka, aj keď patrí medzi najstaršie liečivá na svete a v kuchyniach Blízkeho a Stredného východu tvorí kľúčovú zložku jedál. Senovka grécka.

Desať rokov navyše s bylinou šiso

Desať rokov navyše s bylinou šiso

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Ozubený zelený alebo fialový lístok v tvare srdca. Podobá sa na žihľavu, no nepŕhli, niekto si ju dokáže pomýliť s mätou, pretože patrí do jej rodiny. Pôvabná kráska, ktorej len teraz začíname prichádzať na meno. Perila krovitá alebo jednoducho – šiso.

To, čo nás spája: Klobása

To, čo nás spája: Klobása

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Po vyčerpávajúcom pôste sa konečne môžu všetci, čo si odtŕhali od úst, vrhnúť na rafinované výdobytky civilizácie. Výber je nekonečný. Medzi mäsovými delikatesami je však len jedna kráľovná. Voláme ju klobása.

Espresso Martini: Sviatky podľa Naomi

Espresso Martini: Sviatky podľa Naomi

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Načim maľovať vajcia, zapletať korbáče, chystať spoľahlivé vedrá a lacné parfumy. Toľko radosti! Vo vzduchu však trčí jarná únava, naokolo samé pele, ozýva sa alergia. Chce to drink, čo nás riadne postrčí. Vaječný koňak, hriatô, hafirovica? Kdeže: espresso martini!

Vlasatý aristokrat

Vlasatý aristokrat

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Poneviera sa to vo všakovakých ázijských špecialitách. Polopriesvitný slonovinový pásik, ktorý sa rád pôvabne prehne cez okraj lyžice či paličiek a vyčkáva. Chveje sa na vzduchu nedočkavosťou, kedy si ho už položíme na jazyk. Kľúčová zložka ázijskej kuchyne – bambusový výhonok.

Chvála monarchie

Chvála monarchie

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Biela, lesklá a mäkká. Máme pocit, že dýcha. Voľká si na tanieri a čaká na svoju spoločnosť v podobe omáčky, kapusty či mäsa. Privlastňujú si ju všetky národy Rakúsko-uhorskej monarchie. Česi ju považujú pomaly za národný symbol. Knedľa.

Keď sa mlynár obuje do chleba

Keď sa mlynár obuje do chleba

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Prekročíme talianske hranice a odvšadiaľ na nás zíza. Horizontálne prekrojená, naplnená všakovakými syrmi, šunkami a zeleninou. Vyzerá ako bageta, no nie je to bageta. Správa sa ako sendvič, nie je to sendvič. Počúva na meno ciabatta (čabata).

Buchty z Číny: Bao

Buchty z Číny: Bao

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Vyzerá to trochu čudne. Biele akoby pootvorené ústočká z kysnutého cesta, pripraveného nad parou, naplnené rôznymi ingredienciami – nakladanou zeleninou, trhaným bravčovým mäsom a bylinkami. To všetko úhľadne naskladané na tanieri alebo podávané len tak do ruky. Bao.

Krajina, kde sa topí sneh: Jablčník

Krajina, kde sa topí sneh: Jablčník

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Prechádza okolo vitríny s pečivom a zákuskami. Okom zavadí o niečo, čo nohám prikáže razom zastať. Pokúša sa pohnúť ďalej, nejde to. Zacúva, postaví sa slušne do radu a rozochveným hlasom si vypýta ten prekliaty kúsok zasneženého jablčného pité.