Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Z brucha Paríža: Cibuľačka

Z brucha Paríža: Cibuľačka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Dni sa nám skracujú, vo vzduchu cítiť ostrejší vzduch a ranné hmly neodbytne zvestujú, že to s tým letom vyzerá pekne nahnuté. Človek začína podvedome prahnúť po niečom, čím by sa trošku zahrial. Deväť z desiatich Francúzov odporúča niečiu náruč alebo cibuľovú polievku.

Dobré jedlo: Naostriť jazyk salsou

Dobré jedlo: Naostriť jazyk salsou

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Všade naokolo sa ešte chveje vzduch, človek je napriek horúčave hladný a nenásytný. V ruke mexické tacos, na ňom sa ligoce zelená láva. Šup na jazyk. Zrazu v očiach slzy, na pokožke pot a v ústach rozkoš. Hovoria jej salsa.

Dobré jedlo: Odyseova kúra

Dobré jedlo: Odyseova kúra

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Nenápadná bylinka so šedými trblietavými lístkami. Predavači ju ponúkajú ako „kari do okna“, lebo u nás ľahko vymrzne. A naozaj: vonia a chutí presne ako zmes korenín, ktoré tu voláme karí korenie. To všetko dokáže obyčajná slamienka talianska.

Letné kvasenie s nakladanou zeleninou a ovocím

Letné kvasenie s nakladanou zeleninou a ovocím

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Všade naokolo bzukot, slnko páli, kosiť sa už nepatrí a ani neoplatí, z divo rastúceho lúčneho záhonu, ktorý kedysi býval úhľadným anglickým trávnikom, dýcha vôňa leta. Všetko dozrieva, guľatí sa, pýri. A čo my? Kvasíme! Napríklad uhorky.

Hviezdny prach orientu: Chalva

Hviezdny prach orientu: Chalva

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Predáva sa v rôznych tvaroch a s rôznymi príchuťami. Málokto z turistov odolá, aby si túto cukrovinku nekúpil ako suvenír a nerozdával doma ako prastarú sladkosť z oblasti, kde sa zrodila naša civilizácia. Má to malý háčik: chalva je omnoho mladšia, ako si myslíme.

Dobré jedlo: Leto zo strechy alias sušené paradajky

Dobré jedlo: Leto zo strechy alias sušené paradajky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Na prvý pohľad nevyzerajú dvakrát príťažlivo. Zošúverené bordové plátky s čudnými zrniečkami, ktoré na nás mávajú zo všetkých suvenírových obchodov v Stredomorí. Často práve preto skončia zabudnuté niekde medzi mušľami a magnetkami v rohu polovybaleného dovolenkového kufra. Škoda. Sušené paradajky.

Káva od babičky: Melta naša každodenná

Káva od babičky: Melta naša každodenná

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Kráčame po poľnej ceste, práši sa nám od topánok, sme šťastní, lebo je leto a sme blízko miesta, kde sme prežili najkrajšie detské letá. Našu cestu sledujú modré hlávky čakaniek. Práve tieto kvety majú s naším detstvom ešte niečo spoločné – meltu.

Paracelsov elixír života: Medovka

Paracelsov elixír života: Medovka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Neznalí si ju môžu chvíľu mýliť s jej mäkšou a zelenšou sesternicou mätou. Po ochutnaní však človek okrem jemných pepermintových a citrusových tónov zacíti aj niečo sladkasté a omamné. Práve pre tento cukrový chvostík, no nielen preň, dostala svoje meno: medovka.

Hit v kuchyni aj v popmusic

Hit v kuchyni aj v popmusic

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Ideálne ju zavoniame už v posteli. Odkývame sa k stolu do kuchyne a odtiaľ na nás dýcha žltučká zvlnená nádhera, doslova sa usmieva. So slaninkou alebo pažítkou, úplne najlepšie s lesnými hubami. No variantov jej prípravy je minimálne miliarda. Praženica.

UFO z Ameriky

UFO z Ameriky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Je nádherná, človek sa na ňu nevie vynadívať. Ten nápaditý tvar, tá elegancia. Akoby vznikla len nedávno, rešpektujúc všetky výdobytky modernej doby vrátane kozmického dizajnu. Ploská, aerodynamická a na pohľad chutná. Taká je tekvička so smiešnym menom patizón.