Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Návrat indického brata

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Mnohí ho už zazreli, podaktorí s ním už mali dokonca česť. No väčšina z nás ešte čaká na jeho znovuobjavenie. Vyzerá ako čierna brezová jahňada, no je to korenie. A dokonca jedno z najstarších. Mali by sme ho volať dlhé.

Dobré jedlo: Návrat indického brata GETTY IMAGES Dlhé korenie okrem sladkastej štipľavosti, ktorá pripomína sladké drievko či citrusy, prináša so sebou aj množstvo zdravotných benefitov.

prvýkrát sa spomína v indickej ajurvéde pod názvom pipali a aj dnes ho pod týmto názvom nájdeme v indických obchodíkoch alebo v obchodoch s exotickým korením. Práve tento názov, ktorý akoby vypadol z nejakej dadaistickej básne napodobňujúcej detský džavot, bol aj predobrazom názvov, ktoré hrdo nosili všetky štipľavé čierne guľôčky, či už šlo o korenie biele, čierne, ružové alebo zelené. 

Neskôr sa preniesol na papričky všetkých možných druhov – pipali, pipar, pepper, piepor, paprika. Dnes už nikomu nepríde na um, že za všetko môže podlhovasté čudo, ktoré pripomína maličký šúľok plný drobných semienok, ktorý cestoval po celom svete, aby korenil jedlá v Ázii, Európe či Afrike. Tisícročia sa nadhadzoval na chrbtoch tiav u mezopotámskych či arabských obchodníkov, šuchotal svojimi drapľavými, na slnku vysušenými jahňadami, aby svojím zvukom potešil každého kulinára či labužníka, ktorý prechádzal okolo. Mnohí sa budú čudovať, no svet dlho poznal ako dominantné korenie práve tieto jahňady, ktoré sa po latinsky dnes označujú ako piper longum. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite