Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.lifestyle
Dobré jedlo: Kolumbovo údené

Dobré jedlo: Kolumbovo údené

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 01.03.2024

Sú veci, ktoré sú na jedenie a sú nevzhľadné. Na čo sa však pozabudlo pri vzhľade, to úspešne doháňajú chuťou. Nemusíme vymenúvať, iste také každý pozná. Jedným z čelných predstaviteľov esteticky postihnutých potravín je chipotle (čítame čipotl).

Dobré jedlo: Medzi svojimi

Dobré jedlo: Medzi svojimi

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 23.02.2024

Berieme ju ako samozrejmosť, a pritom je to hotový zázrak. Dedina, ktorá ju nemá, akoby ani nebola. Kedysi nevyhnutný priestor na stretávanie sa, dohadovanie obchodov či cielené zruinovanie života, dnes niekde ešte rázovitá a zafajčená, inde mimoriadne štýlová záležitosť. Krčma.

Legendárne kocky na nové svety

Legendárne kocky na nové svety

.bibiána Kristína Danitová .lifestyle .lifestyle 16.02.2024

Malé plastové kocky aj postavičky so žltými tvárami si pamätáme z detstva. Ako malí sme si z nich vytvárali vlastný svet. Mnohým radosť z ikonickej stavebnice Lego pretrvala do dospelosti.

Dobré jedlo: Kohútia omáčka

Dobré jedlo: Kohútia omáčka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 16.02.2024

Aj z jedla sa môže stať popkultúrna ikona. V tomto prípade dokonca nebudeme hovoriť o jedle, ale o omáčke, ktorá sa stala doslova kultom. Najprv sa o nej len šepkalo, do desiatich rokov je z nej superstar. Sriracha (čítame sirača).

Dobré jedlo: Čierny koreň

Dobré jedlo: Čierny koreň

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 09.02.2024

Sú koreňové zeleniny, ktoré vnímame ako bežné, nepozastavujeme sa nad nimi. No sú aj také, ktoré na nás vyskočia buď na trhovisku, alebo z jedálneho lístka a my chvíľu váhame, či si z nás niekto nestrieľa. Napríklad hadomor španielsky.

Na internete zdieľame o sebe takmer všetko. Vieme ale ochrániť tieto informácie pred zneužitím?

Na internete zdieľame o sebe takmer všetko. Vieme ale ochrániť tieto informácie pred zneužitím?

.bibiána Kristína Danitová .lifestyle 08.02.2024

Internet sa stal našou externou pamäťou. Vie, o čom a s kým sa rozprávame, čo zadávame do prehliadača a nezriedka aj to, kde sa práve nachádzame. Sociálne siete dokážu vďaka informáciám, ktoré bez mihnutia oka zdieľame, vytvoriť vo virtuálnom svete náš klon.

Dobré jedlo: Návrat indického brata

Dobré jedlo: Návrat indického brata

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 02.02.2024

Mnohí ho už zazreli, podaktorí s ním už mali dokonca česť. No väčšina z nás ešte čaká na jeho znovuobjavenie. Vyzerá ako čierna brezová jahňada, no je to korenie. A dokonca jedno z najstarších. Mali by sme ho volať dlhé.

Dobré jedlo: Švajčiarsky rezeň

Dobré jedlo: Švajčiarsky rezeň

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 26.01.2024

Kto by ho nepoznal! Kedysi kraľoval skoro každému jedálnemu lístku, hrdo stál na jeho popredných miestach. V deväťdesiatych rokoch bol spolu s čiernohorským rezňom jednoznačnou jednotkou. Vyprážaná mäsová kapsa so šunkou, syrom a krkolomným, vždy zle napísaným názvom: Cordon bleu.

Dobré jedlo: Keď si dámy vybehnú na nákupy

Dobré jedlo: Keď si dámy vybehnú na nákupy

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 19.01.2024

Nezaobíde sa bez nich žiadna väčšia kultúrna či športová udalosť. Predovšetkým v Amerike, pretože práve tam vznikli. Okamžite si získali svoje miesto a stali sa kultúrnou ikonou rýchleho občerstvenia. Chutné, trojuholníkové, chrumkavé, kukuričné a najmä návykové. Volajú ich nachos (čítame načos).

Dobré jedlo: Morský ráčik

Dobré jedlo: Morský ráčik

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 12.01.2024

V súčasnosti patrí medzi najvyhľadávanejšie a najviac konzumované plody mora. Vyzerá zaujímavo, netradične, počas tepelnej prípravy dokonca chytí koralový nádych. Je jemne sladkastá so slanou, morskou koncovkou. Intenzita morskej chuti kolíše podľa oblasti výlovu. Ružová princezná kôrovcov – kreveta.