Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Koaličná kríza pokračuje. Matovič dal Sulíkovi a Remišovej ponuku ohľadom Sputnika V

.lifestyle
Jedlé kvety najlepšie chutia z vlastnej záhradky. Je čas sadiť, priatelia

Jedlé kvety najlepšie chutia z vlastnej záhradky. Je čas sadiť, priatelia

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Už to cítiť v ovzduší. Jemný závan zeleného čaju sa tlačí zo zeme a my cítime, že o chvíľu to prepukne. Najprv v malých ostrovčekoch, a potom naplno. Zo snehom napitej hliny vyhúkne jedovato zelená tráva a obsype sa prvými kvetmi.

Quiche alebo kiš. Kombinácia krehkého cesta, vajíčok, smotany, syra a slaniny je, skrátka, neodolateľná

Quiche alebo kiš. Kombinácia krehkého cesta, vajíčok, smotany, syra a slaniny je, skrátka, neodolateľná

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Dnes ho už bežne vídame v ponuke všakovakých bistier či dokonca kaviarní. Vkusný tenký koláčik, na prvý pohľad by človek povedal, že ide o cheesecake. Keď sa však prizrieme bližšie, uvidíme z neho vykukovať slaninu či špenát. Quiche (čítame kiš).

Indická biela. Dnes si bez neho neporadí žiadna kuchyňa južnej Ázie

Indická biela. Dnes si bez neho neporadí žiadna kuchyňa južnej Ázie

.jozef Koleják .lifestyle ..dobré jedlo

Všade naokolo hutné, ostré vône a prívetivé úsmevy. Na ťažkých bordových a tmavozelených obrusoch medené misy plné divotvorných omáčok, popri nich veľké kopy basmati ryže a chlebových placiek. V každej druhej z tých indických delikates sa kúpu malé utešené kocky. Panír.

Srdiečko plné lásky. Je čas položiť pred svoju lásku srdce ako na oltár

Srdiečko plné lásky. Je čas položiť pred svoju lásku srdce ako na oltár

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Doba je krutá a nevyberavá. Čo takto pristúpiť aj k svätému Valentínovi o kus odvážnejšie a po lopate? Svetom predsa hýbu blázni, pomstychtiví, deťmi ostrihaní prostorekí fauni. Môžeme si teda tiež dovoliť na tanier pred svoju milovanú polovičku položiť rovno srdce.

Námornícka kocka. Vysnený produkt všetkých alchymistov

Námornícka kocka. Vysnený produkt všetkých alchymistov

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Kto by ju už raz nepoužil? Veď je to také jednoduché: rozbalíme malý celofánový balíček, mazľavý či drobivý obsah hodíme do hrnca s vriacou vodou a chvíľku počkáme. Zrazu zázrak: voda sa nám v hrnci zmení na vývar. Bujón v kocke.

Seitan. Výnimočná náhrada

Seitan. Výnimočná náhrada

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Možno ste sa s tým čudom už niekde stretli, najpravdepodobnejšie asi v nejakej ázijskej reštaurácii či bistre. V polievke či omáčke sa povaľovali kúsky čohosi, čo pripomína rozmočené pečivo a podobá sa na sójové mäso. Bol to však seitan.

Pavlovov reflex. Rebrá sa nikdy nepovažovali za nejakú extra lahôdku

Pavlovov reflex. Rebrá sa nikdy nepovažovali za nejakú extra lahôdku

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Sedíme na pive a vieme úplne presne, kedy sa to začína. Otvoríme menu, zavadíme očami o tie dve slová a už sa to nedá zastaviť: márne sa snažíme pokračovať ďalej, tlačíme svoj pohľad k ďalším položkám, aj tak si objednáme bravčové rebrá.

Detské vegánstvo. Prelomový trend či život ohrozujúci nezmysel?

Detské vegánstvo. Prelomový trend či život ohrozujúci nezmysel?

.hana Štefánková .lifestyle

Záujem o vegánsku formu stravovania nespomaľuje. Spolu s množstvom benefitov však tento typ výživy prináša aj značné riziká. Tie môžu hroziť napríklad deťom, ktoré majú rodičov vegánov. Čo sa stane, ak sa matka-vegánka rozhodne, že na tento typ stravovania „nabehne“ aj jej novorodenec?

Gaštankovia. Nikto nevie, kde sa vzali a ako vznikli

Gaštankovia. Nikto nevie, kde sa vzali a ako vznikli

.jozef Koleják .lifestyle ..dobré jedlo

Sú tu fašiangy, sezóna karnevalov a plesov. Zatiaľ čo tentoraz má masku doma naozaj každý a chodí si s ňou po vonku ako v Benátkach, benátsky karneval si budeme môcť pozrieť možno až o rok. Ostáva nám spraviť si ho doma. Castagnole.

Ťažký luxus. Jesť zlato nie je výmysel zopár sociálne a ekologicky necitlivých kuchárov

Ťažký luxus. Jesť zlato nie je výmysel zopár sociálne a ekologicky necitlivých kuchárov

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Zvyčajne sa na tejto strane zaoberáme niečím, čo vonia alebo chutí. Dnes to tak nebude. V posledných rokoch sa čoraz častejšie stretávame s tým, že na dezertoch, delikatesách či priamo v nápojoch nachádzame ligotavé šupinky či plátky pravého nefalšovaného zlata.