Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.lifestyle
Saturejka: Nemravná bylinka

Saturejka: Nemravná bylinka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Niečo medzi tymiánom a rozmarínom. Je súčasťou viacerých dôležitých koreniacich zmesí, no samostatne sa o nej hovorí primálo, niektorí ju dokonca ani nepoznajú. A pritom ide o jednu z najdôležitejších byliniek európskej kuchyne. Krásna, vznešená, za každých okolností elegantná saturejka.

Som tam, šalát z raja

Som tam, šalát z raja

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

V miske či na tanieri ležia lesklé, podozrivo zdravo vyzerajúce bielo-zelené rezance. Našinec tuší, že je to asi nejaká nastrúhaná zelenina, jednoduchá príloha k mäsu, a preto veľa od toho nečaká. Chyba. Láska na celý život: som tam.

Požlt, bylinka na hojenie rán

Požlt, bylinka na hojenie rán

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Človek sa prediera trhom v Istanbule, minul práve koberce, pri ktorých mu od krásy vzorov a súladu farieb prechádza zrak, a vraví si, viac pestré to už byť nemôže. Až kým nepríde ku koreninám. Všetky pozná, len jedno nie: požlt.

Oregano, jasavá hora

Oregano, jasavá hora

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Nájdeme ho skoro na povrchu každej pizze ako zvláštny sivozelený dekoračný bylinkový poprašok. Pozornejším neujde, že ho takmer všade sypú aj v Portugalsku a svojou korenistou vôňou spája spolu s citrónom čerstvé zeleninovo-syrové vône v gréckom šaláte. Oregano.

iPod: Revolúcia v počúvaní hudby

iPod: Revolúcia v počúvaní hudby

.marián Jaslovský .lifestyle .lifestyle

Nedávno sme si pripomenuli dvadsať rokov od uvedenia prehrávača iPod spoločnosti Apple, ktorý v kombe s platformou iTunes zmenil spôsob distribúcie hudby. iPod, nositeľ tretej poslucháčskej revolúcie, oslávil 20 narodeniny.

Diabolské korenie

Diabolské korenie

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Môžeme si ju pomýliť s čiernym korením. Tiež sú to malé, trošku zvráskavené čierne a hnedé guľôčky. No tam sa podobnosť končí. Tu si totiž hneď všimneme aj malý chvostík, ktorý z guľočky vyrastá, a tiež inú, exotickejšiu chuť. Kubéba.

Kristova koruna

Kristova koruna

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Na torte či v pohári s ľadovou triešťou sa nám prevaľujú malé lesklé slzičky v žiarivo oranžovej či žltozelenej šťave. Vyzerajú ako zrniečka z vytlačených egrešov či hrozna, no omnoho väčšie. Slzičky nechutia, dôležitá je šťava. Podmanivá a chuťovo ohromujúca. Marakuja.

Osso buco, anjelská noha z Milána

Osso buco, anjelská noha z Milána

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Špagety, rizoto, pizza. Notoricky známe jedlá, ktoré vie zo seba okamžite vysypať ktorýkoľvek účastník vedomostného kvízu, keď sa ho spýtajú na taliansku kuchyňu. Kto by však chcel ohúriť publikum niečím iným, ako len talianskym fastfoodom a prílohami, povie napríklad osso buco.

Akú knihu počúvaš?

Akú knihu počúvaš?

.marián Jaslovský .lifestyle .lifestyle

Keď sa počítače niekedy na konci 90. rokov dostali na takú úroveň výkonnosti, že zvládali plynule kvalitný obraz aj zvuk, stali sa multimédiá mantrou modernej doby. Všetko bolo multimediálne, ešte aj plastové reproduktory k počítaču.

Párance z Pukanca

Párance z Pukanca

.jozef Koleják .lifestyle .jedlo

Je čas obeda, chlapi sa nahrnú k stolu a pred nich vrtká teta postaví pekáč s niečím, čo trochu pripomína rozvŕtané lazane, vznešenejší granadír a dokonca niečím aj bryndzové halušky, pretože na záver sa pridáva vyškvarená slaninka. Podávajú sa párance.