Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.lifestyle
Vítanie Hanibala – prosciutto crudo

Vítanie Hanibala – prosciutto crudo

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 30.09.2022

Studené misy a na nich rôzne antipasty. Medzi nimi však kraľuje jedna lahôdka, ktorá nikdy nesmie chýbať: krásne tenučká až priesvitná, trhá sa v rukách a na jazyku rozpúšťa. Najznámejšia talianska sušená šunka, ktorej chuť zrela tisícročia – prosciutto crudo.

Pálili slivky valasi: Slivovica

Pálili slivky valasi: Slivovica

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 23.09.2022

Už je pozbierané. V sudoch to kvasí a nadúva sa, na povrchu dýchajúca hmota vytvára čudný tmavohnedý koberec. Takto to potrvá päť šesť týždňov, aby sa z krásnych modrých sliviek napokon po vypálení stal ikonický východoeurópsky nápoj: slivovica.

Posvätné korenie z Levanty

Posvätné korenie z Levanty

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 16.09.2022

Našinec sa s ním už určite už stretol. Prinajmenšom na dovolenke v Egypte či vo východnom Stredomorí. Cítil ho skoro všade: v pečive či na dusenom mäse. Niektorí si zas v obchodoch s orientálnymi pochúťkami všimli syrové guľôčky obalené čudným korením za´atar.

Pri jesennej depresii odborníci radia zamerať sa na zdravý životný štýl

Pri jesennej depresii odborníci radia zamerať sa na zdravý životný štýl

.tasr .lifestyle 15.09.2022

Pri jesennej depresii odborníci radia zamerať sa na zdravý životný štýl. Ak pocity ovplyvňujú bežné fungovanie človeka, je lepšie vyhľadať odborníka. Pre TASR to uviedla Liga za duševné zdravie.

Čo tak dať si čokoládu?

Čo tak dať si čokoládu?

.bibiána Kristína Danitová .lifestyle 13.09.2022

Čokoláda je sladká aj horká. Biela, mliečna, tmavá, ale i ružová. Topíme ju, strúhame, krájame aj sekáme. Jeme ju i pijeme. Za tisícky rokov sa je našlo nespočetné množstvo využití. Už nie je len jedlom, ale slúži napríklad i na kozmetické účely.

Fettuccine alla Alfredo – maslo na zlate

Fettuccine alla Alfredo – maslo na zlate

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 09.09.2022

Písali sme tu o rôznych talianskych jedlách z cestovín a pri všetkých sa použitie masla či smotany spomínalo ako smrteľný hriech. Kde sa potom vzala móda vytvárať husté, smotanové omáčky a servírovať ich hosťom? Môžu za to fettuccine Alfredo.

Anča, ja mám nožík!

Anča, ja mám nožík!

.marian Jaslovský .lifestyle .fenomén 09.09.2022

Túto kultovú vetu z filmu Kubo asi pozná každý. Ale ešte lepšie ju vedia pochopiť tí, pre ktorých sa stali koníčkom nože. Radosť pri novom prírastku sa nedá ani opísať.

Cacio e pepe, cestoviny Ríma

Cacio e pepe, cestoviny Ríma

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 02.09.2022

Vyzerajú podobne ako slávne uhliarske špagety, no nie sú to ony. V súčasnosti sú na vzostupe, možno preto, že na rozdiel od spaghetti alla carbonara pochádzajú naozaj z Talianska a sú ľahšie. Cacio e pepe (čítame kačo e pepe).

Tahdig, poklad perzskej kuchyne

Tahdig, poklad perzskej kuchyne

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 26.08.2022

Na prvý pohľad vyzerá ako kopček čudného zrnitého pudingu s pozlátenou pokrývkou. Keď však človek podíde bližšie, zistí, že ide len o uvarenú ryžu. Sklamanie je však okamžite preč, keď tú ryžu ochutná. Je to poklad. Tahdig.

Hemingway na pláži – daiquiri

Hemingway na pláži – daiquiri

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 19.08.2022

Kto bol na Kube, nevyhol sa mu. A je ťažké ho ignorovať aj v iných dovolenkových destináciách, najmä v Amerike. Slávny miešaný drink, ktorý patrí medzi posvätnú šestku tých základných. Ľadové, krásne pretrepané, smotanovo biele a neodškriepiteľne rumové daiquiri.