Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Morský ráčik

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

V súčasnosti patrí medzi najvyhľadávanejšie a najviac konzumované plody mora. Vyzerá zaujímavo, netradične, počas tepelnej prípravy dokonca chytí koralový nádych. Je jemne sladkastá so slanou, morskou koncovkou. Intenzita morskej chuti kolíše podľa oblasti výlovu. Ružová princezná kôrovcov – kreveta.

Dobré jedlo: Morský ráčik getty images Kreveta bola vždy len taký doplnok, malá chutná delikatesa, pretože bola vedľajším produktom výlovu. No chuť je výborná.

ľudstvo ju pozná od nepamäti a podľa všetkého ju už od prvého výlovu bezostyšne je. Veď čo s takým morským chrobáčikom, keď ho prvýkrát zazriem? Vyzerá krehko a chutne, šup ho do úst. Trošku to chrúme, keďže kreveta má síce mäkký, ale predsa len pancier. No chuť je výborná. 

Kreveta bola vždy len taký doplnok, malá chutná delikatesa, pretože bola vedľajším produktom výlovu. No keď sa ich nazbieralo viac a človek ich na brehu jemne opražil na ražni či len tak poprevracal na rozpálenom kameni, malý zakrútený ráčik dostal taký neopakovateľný a výrazný šmak, že to človekom muselo zatriasť. 

No a keď sa také niečo stane, človek nelení a pre zopakovanie tohto zážitku, pre opätovné stretnutie s prenikavou gurmánskou slasťou je ochotný prekonať vlastnú pohodlnosť a trebárs aj začať premýšľať. Napríklad nad tým, ako tých kreviet uloviť čoraz viac a nespoliehať sa na náhodu, čo uviazne v sieti popri chytaní rýb. Človek začal pozorovať a vyhútal, že tieto malé kôrovce sa držia pri piesočnatom dne, kde si roztopašne tancujú a plávajú, nič ich neruší. Vymyslel teda siete, ktoré kládol na dno a čakal, kým mu do nich krevetky v deltách riek či blízko morského brehu nalezú. Výlov kreviet sa zlepšil, no stále to nebolo bohviečo. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite