Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Nafúknutý pôvab

Nafúknutý pôvab

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 19.11.2017

To slovo pôsobí tak snobsky a nabubreno, že ho stačí povedať a všetci vedia, čo bude nasledovať: bohapustá zábava na účet francúzskeho narcizmu. Je nádherne afektované, ak parodujeme francúzštinu, v prúde dada nezmyslov korenených žervém a žabó nesmie nikdy chýbať. Suflé.

Temná slza Východu

Temná slza Východu

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 12.11.2017

Je tmavá, farbou pripomína bahnité rieky juhovýchodnej Ázie či zaschnutú krv dávnych bojovníkov. Na ochutnanie zarazí silnou slanou chuťou, no po prvotnom šoku príde jemný, zemitý tón. Kto by to povedal, že najpoužívanejšie dochucovadlo na svete bude práve zo sóje?

Pokrm bohov

Pokrm bohov

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 05.11.2017

Jeden z najvzácnejších prachov na svete. Ľudia sa po ňom idú zblázniť. Miešajú ho do mlieka, posýpajú ním tie najvzácnejšie dezerty, dochucujú ním alkoholy a farbia cestá, ale najmä vyrábajú z neho najobľúbenejšiu cukrovinku na svete. Kakao.

Paleo is dead!

Paleo is dead!

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 29.10.2017

Plné taniere mäsa a zeleniny, nad ktorými sa skláňajú vystrašené tváre, či na nich nenájdu nejaký ten lepok. To všetko je preč. Zažili sme dobu palea, počuli sme o dobe kešu, no pred nami je doba úplne nová – doba kaší.

Riadna zverina

Riadna zverina

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 22.10.2017

Poriadny jelení guláš alebo tmavoružový steak zaliaty krvavočervenou šípkovou omáčkou či dozdobený čiernymi čučoriedkami. Vôňa lesa, chuť lovu. Všetko je to však slabý odvar proti tomu, čo sme si vedeli zo zveriny servírovať v minulosti.

Katalánsky buldoček

Katalánsky buldoček

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 16.10.2017

Keď prekročíme južné hranice Francúzska, či už pri Atlantiku alebo Stredozemnom mori, ocitneme sa vždy v čarovnej zemi. Katalánsko a Baskicko sa od seba líšia ako oheň a voda – naturelom, prírodnou scenériou, bohatstvom. No jedno ich spája. Neuveriteľný fortieľ v príprave jedál.

Robiť ramená

Robiť ramená

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 08.10.2017

Je okolo neho úplný ošiaľ. Pomaly je naň každý odborník. Všetci vedia presne, ako má vyzerať. Síce nemali možnosť ho ochutnať v Japonsku, no dali si ho v New Yorku či Londýne, a tam predsa končí debata.

Nafúkanec

Nafúkanec

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 01.10.2017

Na tanieri kruh, na kruhu plnka z pudingu a šľahačky. Na nej ďalší kruh z toho istého cesta, ten je však tak čudne zatočený, že pôsobí ako veternicová čiapka. Podľa tvaru ho u nás aj voláme. Veterník.

Čierna malina

Čierna malina

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 25.09.2017

Ruky dopichané od tŕňov a ústa zmaľované dofialova. O tričkách a nohaviciach s obrovskými fľakmi škoda hovoriť. Keby sme nešli z lesa, ľudia by si mysleli, že sme sa hrali s genciánkou. A pri tom sme len zbierali černice.

Rímsky hrach

Rímsky hrach

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 18.09.2017

Malé smotanové guľôčky. Povaľujú sa vo všeličom možnom, no najväčší zástoj majú v kuchyni Blízkeho východu. Veď kto by nepoznal taký hummus či falafel, kde sú hlavnou zložkou. U nás ešte stále pomerne zabudnutý a obchádzaný cícer.