Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Československý šperk

Československý šperk

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 17.07.2017

Vyskytovala sa takmer v každej socialistickej domácnosti. Stála na dreze, trblietala sa tam v rannom svetle, vystrkovala na každého svoj drzý, namyslený zobáčisko a keď prišiel čas, nebála sa poriadne zasyčať. Dnes ju v našej kuchyni stretneme len sporadicky. Sifónová fľaša.

Dotyk civilizácií

Dotyk civilizácií

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 09.07.2017

Kopa rozjarených ľudí. Sú hluční a na náš vkus sa až pričasto navzájom dotýkajú. Objímajú sa, potľapkávajú po chrbte, po bruchu. A všade smiech. Postávajú okolo veľkej panvice, pod ktorou horí oheň. Na panvici ryža a plno dobrôt – paella (čítame paeja).

Lesná hydina

Lesná hydina

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 02.07.2017

Práve sa začína ich sezóna. Pokiaľ ma overené zdroje neklamú, čo sa pri hubároch niekedy stáva, prvé exempláre sú už vonku a usmievajú sa na svet spod konárov ihličnatej omladiny. Je čas reagovať, je čas udrieť. Hor sa do lesa na kuriatka, vážení!

More, more, more

More, more, more

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 26.06.2017

Keď na rybom trhu vidíme tie nevzhľadné sivasté telíčka naskladané vedľa seba, nedá sa povedať, že by sa pri nich okamžite začali zbiehať sliny. Stačí ich však rýchlo hodiť na rozpálený gril a je koniec, sme stratení.

Baobab z Ríma

Baobab z Ríma

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 19.06.2017

Podobá sa na karfiol, no namiesto bielych pevných oblakov má strapaté a hebké nerozvinuté púčiky. Je zelená a na tanieri sa preto skvelo vyníma. Práve sa  začína jej sezóna, ktorá sa potiahne až do októbra. Ukrutne zdravá brokolica. 

Guľaté leto

Guľaté leto

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 12.06.2017

Čistý biely tanier. Možno hlboký. A na ňom tri či štyri biele kopce posypané škoricovohnedou posýpkou. Chytíme do ruky nôž a jednu z tých mäkkých oblín rozpolíme. Odhalí sa karmínové srdce – jahoda a pustí pod seba potôčik čerstvej krvi. Máme tu leto.

Vôňa Stredomoria

Vôňa Stredomoria

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 04.06.2017

Voňal po nej celý hárem v paláci Topkapi, milovala ju Mária Antoinetta a Marcel Proust ju určite zacítil v madlenke, pomocou ktorej sa snažil nájsť stratený čas. Voda z pomarančových kvetov dodnes opantá každého, kto sa k nej čo i len priblíži.

Sladké drievko

Sladké drievko

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 28.05.2017

Všetci ho poznáme, poniektorí ho majú radi, dokonca zopár z nich je od neho tak trochu závislých. Poväčšine sa s ním stretávame v podobe akejsi čiernej gumy a málokto tuší, ako sa vyrába a odkiaľ pochádza. Česi mu hovoria lékořice, my pelendrek.

Ovečkin

Ovečkin

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 22.05.2017

Malé okrúhle lístky na kratučkej stonke s korienkom. Keď ten jeden trpasličí trs podržíme v ruke, vyzerá ako utešená zelená kytička. A vo vrecku ich vždy máme minimálne štyridsať. Valeriánka poľná, niektorí ju volajú poľný šalát alebo jednoducho poľníček.

Biela

Biela

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 15.05.2017

Jedna z najdôležitejších potravín, ktorá sprevádzala a čiastočne aj formovala celú našu civilizáciu. Je matkou tisícky iných maškŕt a základných surovín v kuchyniach od Ázie až po Ameriku. Vyzdvihované, opradené mýtmi aj zatracované, no stále prítomné – mlieko.