Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Dobré jedlo: Slnká z Amalfi

Dobré jedlo: Slnká z Amalfi

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 23.08.2024

Niektorí z nás ich možno zahliadli na potulkách Talianskom, niektorí dokonca mali tú česť ich aj ochutnať. Obrovské svetložlté slnká s delikátnou kôrou a iskrivým vnútrajškom. Sú to citróny, no nie hocijaké. Sú sladšie a volajú sa sfusato amalfitano.

Dobré jedlo: Šiesta omáčka

Dobré jedlo: Šiesta omáčka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 16.08.2024

Najčastejšie ju nájdeme v utešenej bielej mištičke. Podáva sa naozaj k hocičomu, či už je to silná rybia polievka, hranolky alebo grilovaná zelenina. Je veľmi prispôsobivá a sebavedomá. Vie, že aj tak sa nakoniec všetci budú pýtať len na ňu. Aioli.

Dobré jedlo: Pobehlica z Ischie

Dobré jedlo: Pobehlica z Ischie

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 09.08.2024

Radí sa medzi najobľúbenejšie omáčky na cestoviny. Paradajky, cesnak, olivy, kapary, oregano a niekde aj sardelky. Omáčka má charakteristickú chuť aj vôňu, no najviac púta svojím názvom. Ten, kto ju pomenoval, sa s ním ani trochu nemaznal. Sugo alla puttanesca.

Dobré jedlo: Slnko s cukrom

Dobré jedlo: Slnko s cukrom

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 02.08.2024

Mnohí si tento nenápadný malý dezert pamätajú ešte z kuchyne svojich starých mám. Bol pripravený barbarsky, veľmi narýchlo a bez vína, pretože bol pre deti. Vymiešaný žĺtok s cukrom. Babička isto netušila, že vám dala základ slávneho zabaione.

Dobré jedlo: Korenie vášne

Dobré jedlo: Korenie vášne

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 26.07.2024

Počas tisícročí, čo si ľudstvo pripravuje jedlá a hľadá do nich rôzne ingrediencie, pravidelne nachádza aj zaručené afrodiziaká. Každá doba mala tie svoje. Niekde však šli aj ďalej. Začali ich kombinovať, aby sa sila znásobila. Takto vznikla čubrica.

Niekto to rád studené: Káva a čaj pre časy horúčav

Niekto to rád studené: Káva a čaj pre časy horúčav

.marian Jaslovský .lifestyle .dobré jedlo 19.07.2024

Myslel som si, že moje kávové a čajové návyky nemôže nič zásadné zmeniť, pretože som k nim roky dospieval: Káva espresso bez mlieka a cukru, niekedy pre zmenu mocca express (koťogo), čaje tak ako sa patrí, kanvička, misky. Veď mám aj certifikát z čajovej školy a niečo odpité.

Dobré jedlo: Balkán na grile

Dobré jedlo: Balkán na grile

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 19.07.2024

Deti socializmu si ich pamätajú veľmi dobre a nemuseli pritom dostať žiadnu vycestovaciu doložku, aby ich mohli ochutnať tam, kde ich robia najlepšie. Stačilo vystihnúť správny deň v školskej jedálni. Kôpka zemiakov, lyžica horčice, nakrájaná cibuľa a smiešny názov. Čevapčiči.

Dobré jedlo: Vojna rodov po taliansky

Dobré jedlo: Vojna rodov po taliansky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 12.07.2024

Človek príde na Sicíliu a myslí si – tak tu to je, kam oko dovidí, samá vojna rodov, mafiánski kmotri a ešte nebezpečnejšie kmotry. Pritom najväčšia vojna rodov sa tam odohráva priamo v kuchyni! A môžu za to nevinné arancini (čítame arančíni).

Treska v majonéze oslavuje 70 rokov. Aký je príbeh tejto rybej pochúťky, ktorú vymyslel cukrár?

Treska v majonéze oslavuje 70 rokov. Aký je príbeh tejto rybej pochúťky, ktorú vymyslel cukrár?

.bibiána Kristína Danitová .lifestyle .dobré jedlo 04.07.2024

Treska v majonéze je na našich stoloch už desaťročia. Za jej obľúbenosťou je i kúsok nostalgie, pretože aj dnes chutí rovnako, ako keď sme boli deťmi. Jej odkaz sa posúva z generácie na generáciu. Aký je ale príbeh tejto 70-ročnej stálice našej gastronómie?

Dobré jedlo: Brucho mesta

Dobré jedlo: Brucho mesta

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 04.07.2024

Nie každý ho miluje, introverti to miesto napríklad zvládajú veľmi ťažko. Príliš veľa ľudí, príliš veľa hluku, vecí, rečí a tovaru. Pre sangvinikov života cvrkot, pre hedonistov a epikurejcov palác radosti. Miesto, kde sa tvorí civilizácia – trh.