priznám sa, nie som veľkým zástancom vegánskych náhrad. Príde mi trochu komické vytvárať z rastlinných surovín bravčový rezeň či krvavú jaternicu a očakávať rovnako plnú chuť, keď vegánska strava môže byť omnoho zábavnejšia už len tým, že sa na nič nehrá. Preto sa mi aj tonburi na prvý pohľad zdalo veľmi podozrivé.
Načo opäť vymýšľať chuťovú náhradu za kaviár, keď polovicu jeho výnimočnosti tvoria luxusom podčiarknutý marketing a nehorázna cena? Moje pohoršenie však dlho netrvalo, keď som zistil, že tonburi v žiadnom prípade nevzniklo ako náhrada kaviáru počas vegánskeho ošiaľu posledných dní, ale ako svojbytná pochutina starej japonskej budhistickej kuchyne šodžin-rijori, o ktorej sme už na týchto stránkach písali.
Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.