Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Vegánsky kaviár

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Možno ste ho už niekde videli. Vyzerá ako rybie ikry, no je machovo zelenkavé a nesmierne ligotavé. Iným zas pripomína quinou, no táto japonská rastlinná pochutina na rozdiel od nej v ústach lahodne praská. Najnovší objav vysokej kuchyne – tonburi.

Dobré jedlo: Vegánsky kaviár GETTY IMAGES Aby tonburi vyzeralo tak príťažlivo a chutne, ako ho môžeme vidieť v gastronomických kreáciách tých najlepších kuchárov sveta, musí prejsť zložitým procesom čistenia.

priznám sa, nie som veľkým zástancom vegánskych náhrad. Príde mi trochu komické vytvárať z rastlinných surovín bravčový rezeň či krvavú jaternicu a očakávať rovnako plnú chuť, keď vegánska strava môže byť omnoho zábavnejšia už len tým, že sa na nič nehrá. Preto sa mi aj tonburi  na prvý pohľad zdalo veľmi podozrivé. 

Načo opäť vymýšľať chuťovú náhradu za kaviár, keď polovicu jeho výnimočnosti tvoria luxusom podčiarknutý marketing a nehorázna cena? Moje pohoršenie však dlho netrvalo, keď som zistil, že tonburi v žiadnom prípade nevzniklo ako náhrada kaviáru počas vegánskeho ošiaľu posledných dní, ale ako svojbytná pochutina starej japonskej budhistickej kuchyne šodžin-rijori, o ktorej sme už na týchto stránkach písali. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite