Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Umenie prežije. Zničená príroda sa spamätať nemusí

.rosie Babicová .komentáre

Mám príbuznú, takú cez tri kopce, manželka bratranca z druhého kolena. Ako keď sa u nás opýtate, či niekto videl medveďa. Tiež to bude tento druh príbuzenstva a videli ho z autobusu v lese na Slatinských Lazoch. Plus mínus.

no a táto moja „sesternica“ vlastnila chatu v lese kdesi v Karpatoch. Raz mi volala, predinfarktový stav, že prišla na chatu a les je preč. Kompletne celý. Okolo chaty jej niekto urobil holorub. No čo s tým? Aj keby nasadila stromčeky, ako to bežne odporúčajú v diskusiách mentálne slabší, za jej života už na tú veľkosť nedorastú. 

Kamarát pred rokom kúpil kus lesa. Keď ho kupoval, bol to taký ozajstný les, so stromami a podrastom, žili v ňom zvieratá, v dutinách boli plchy, v hniezdach v kríčkoch odchovávali vtáčatá potomstvo. Prišiel tam o tri mesiace a les bol preč. Jeho vlastný les. Ostala tam holina. Ťažko si ustrážite na Slovensku majetok, keď tam nie ste nonstop. Národný hrdina bol zbojník. 

No a teraz si predstavte, že obvod kmeňa 80 cm je toľko, čo objíme menší človek. Ráno pozriete z okna a sused dal dolu všetky stromy na ulici, čo vám v lete tienili pred oknami. Beztrestne. Netreba na to povolenie. Stačí mať motorovú pílu. 

Toto máte v novele zákona o ochrane prírody a krajiny.

Plus kríky. Akékoľvek. Čo na tom, že tam práve drozd kŕmil drobizg alebo sa pásli včely?

Celý civilizovaný svet sa vracia k obhospodarovaniu, aké bolo za našich predkov. Menšie políčka, remízky, biopásy, solitérne stromy.

Pretože potrebujeme zadržiavať vodu v krajine. A zároveň potrebujeme na prežitie biodiverzitu. 

„To, čo sa tu schvaľuje, je totálna likvidácia krajiny, v ktorej žijeme.“

My sme súčasťou prírody, hoci mnohí si myslia, že ju nepotrebujeme. Všetko, čo príroda stvorila, je tu potrebné, ešte aj na medveďom h0vne je závislé množstvo chrobáčikov a následne na nich stavovce.

Na tých veľkých, za komančov scelených poliach, nedokáže prežiť takmer nič. A keď poprší, voda cez ne len tak pretečie a zmizne z krajiny. Rovnako z vypílených lesov. 

Ono sú to komplikované výrazy, ako že vodozádržná schopnosť lesa a podobne, ale znamená to toľko, že keď máte nad dedinou les a nie holorub, tak keď príde búrka, voda steká po stromoch a ihličí, vsakuje do machu, rastlinky ju nasávajú, mŕtve popadané stromy sa nacucnú ako špongia a voda z nich pomaly vsakuje do pôdy a odtiaľ do pramienkov. Do tých, z ktorých dolu v dedine berú vodu. 

V prípade, že nad ňou je len holorub, búrka žuchne na kopec, Perún so smiechom nad našou vlastnou blbosťou vyleje niekoľko bazénov vody, tá stečie aj s bahnom do dediny a vytopí nás. A keďže ju v prírode nemá čo zadržať, o pár týždňov neskôr vyschnú studne. Ale medzitým niekto predá drevo, ktoré spílil, uloží peniaze do pančuchy, lebo je to černota a tiež preto, lebo Fico začal premýšľať, že by mohol točiť naše úspory v bankách, a začne si pozerať na internete nehnuteľnosti na predaj v krajinách, kde si ľudia svoju prírodu vážia. 

To, čo sa tu schvaľuje, je totálna likvidácia krajiny, v ktorej žijeme. 

My nie sme Grécko, nemáme more. Jediné, čo by sme turistom dokázali predať a zarábať na tom stále dokola, je naša príroda. To, že tu ešte stále máme divočinu, medvede, vlkov, rysa...

Mohli by sme, lenže prísť a vypíliť a vystrieľať je ľahšie. Jednorazovka. Po nás potopa. 

Bojíme sa, že kultúra bude trpieť pod Cruellou. Iste, ale kultúru vieme podporiť a podržať. Umelci vedia tvoriť aj v ťažkých časoch a vznikajú silné diela. Bude to ťažké, ale kultúra prežije. 

Raz zničená príroda sa nemusí spamätať nikdy. Určite nie za vášho života. Čo raz vypílime a vystrieľame, už možno nikdy neuvidíme. 

Čo sa dá teraz robiť?

Podporujte mimovládky. Podpisujte petície, pošlite im 2 %, kým sa dá, lebo štát im peniaze nedá, kúpte si strom u VLK-ov, ktorí vytvárajú vlastné rezervácie, opýtajte sa v záchrannej stanici pre zvieratá, či nepotrebujú vašu pomoc, nečakajte, že niečo za vás bude robiť štát. Nebude. Urobte to vy. Sme dospelí ľudia. Vieme meniť svet aj k lepšiemu.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite