Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Švajčiarsky rezeň

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Kto by ho nepoznal! Kedysi kraľoval skoro každému jedálnemu lístku, hrdo stál na jeho popredných miestach. V deväťdesiatych rokoch bol spolu s čiernohorským rezňom jednoznačnou jednotkou. Vyprážaná mäsová kapsa so šunkou, syrom a krkolomným, vždy zle napísaným názvom: Cordon bleu.

Dobré jedlo: Švajčiarsky rezeň getty Pôvodná receptúra Cordon bleu vychádza z viedenského rezňa, to znamená, že je z teľaciny.

napísaný sme ho videli už naozaj všelijako. Najčastejšie sa zamieňa prvé písmeno a namiesto cnostného C naďabíme zrazu na zvučné G, akoby šlo o nejakého anglického Gordona. Svetoznámy šéfkuchár Gordon Ramsey musí byť polichotený. Druhý preklep sa vyskytuje v slove bleu, kde sa zvyčajne reštauratéri rozhodnú, že budú anglofónni a francúzske bleu zmenia na anglické blue. Nezriedka preto vídame  na lístkoch čudnú variáciu Gordon blue (gordon blú) namiesto správnej Cordon bleu (kordon blö). 

Tí, ktorí by sa chceli z nešťastných majiteľov reštaurácií vysmievať, nech ešte chvíľu počkajú, pretože s tými názvami to nie je zase také jednoduché. Gordon blue (blú) síce naozaj neexistuje, zato mäsová vyprážaná plnená kapsička s názvom Gordon bleu áno. Ale všetko poporiadku. Mnohí sa môžu domnievať, že táto zvláštna variácia na viedenský rezeň je podľa názvu francúzska záležitosť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite