Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Čierny koreň

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Sú koreňové zeleniny, ktoré vnímame ako bežné, nepozastavujeme sa nad nimi. No sú aj také, ktoré na nás vyskočia buď na trhovisku, alebo z jedálneho lístka a my chvíľu váhame, či si z nás niekto nestrieľa. Napríklad hadomor španielsky.

Dobré jedlo: Čierny koreň GETTY IMAGES Dnes sa hadomor opatrne vracia. Aj preto, že obsahuje množstvo zaujímavých živín, ktoré pomáhajú cukrovkárom a pri chudnutí.

pritom ide o zeleninu, ktorá v dávnych dobách žala svoju slávu, dokonca bola považovaná za zázračnú.  Dnes ju nájdeme pod názvom čierna mrkva či čierny koreň, no kedysi sa ľudia neostýchali nazývať ju pravým menom: hadomor. Dnes keby človek z okna na deti zakričal: „Obedovať!“  – a na detskú otázku, čo bude na obed, by na celé sídlisko zaznelo: „Hadomor!“ –  dočkal by sa najskôr asi diskrétneho klopkania sociálky. 

Deti by sa určite potešili a boli by pri stole hneď, pretože by na tanieri zrejme čakali nejakú napodobeninu čarodejníckej žbrndy z Harryho Pottera. Aké by bolo ich sklamanie, keby tam našli bielu chrumkavú mrkvu, ktorú cítiť po mandliach. Pretože práve tak hadomor chutí. Darmo by ste im rozprávali, že svoj názov nedostal len tak.  Čo zaváňa zdravím, do úst nezoberú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite