Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Jej vôňa je temná, pripomína závan kadidla. Bola jednou z korenín, ktoré pomáhali Egypťanom pri púti za Bohmi

Jej vôňa je temná, pripomína závan kadidla. Bola jednou z korenín, ktoré pomáhali Egypťanom pri púti za Bohmi

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 27.03.2021

Malý rozstrapatený kvietok, ktorý svojou blankytnou farbou dokáže spestriť trvalkový záhon či lúčku za chalupou. Málokto však vie, že jeho semienko patrilo kedysi k najčastejšie používaným koreninám nielen na Blízkom východe, v Stredomorí a na Balkáne, ale aj u nás. Černuška siata.

Považuje sa za ruský, no hlási sa k nemu množstvo národov. Napoleon na zjedenie

Považuje sa za ruský, no hlási sa k nemu množstvo národov. Napoleon na zjedenie

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 21.03.2021

Sedí si takto človek na jednej chutnej rodinnej oslave, stoly sa prehýbajú pod náporom maškŕt a zrazu pred neho postavia dezert, ktorý pripomína trošku náš krémeš a trošku francúzsky mille-feuilles. Šarmantná hostiteľka ho len tak, akoby nič, predstaví: „To je napoleon“.

Vzývanie jari. O sile klíčkov sa neskôr presvedčili námorníci kapitána Jamesa Cooka

Vzývanie jari. O sile klíčkov sa neskôr presvedčili námorníci kapitána Jamesa Cooka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 13.03.2021

Pristane pred nami tanier – vytúžený steak veľký ako ruka – a na ňom si odvážne hovie niečo zelené. Votrela sa tam voľajaká trestuhodne odvážna kúdeľ. Alebo šalát: hrabkáme sa v zelených listoch a zrazu bum – hlavička s chvostíkom. Odvšadiaľ na nás skáču klíčky!

Pije sa na opulentných večierkoch, ale aj v podozrivých putikách. Whisky

Pije sa na opulentných večierkoch, ale aj v podozrivých putikách. Whisky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 06.03.2021

V nízkych, nádherne brúsených či len tvarovaných pohároch sa prevaľuje zlatistá voda, ktorá vo večernom svetle hádže po zúčastnených mäkké jantárové odlesky. Pri ochutnaní zaštípe a v ústach zanechá dymový závan. Pripomenie nám tým, že pochádza z poriadne drsného kraja. Whisky.

Jedlé kvety najlepšie chutia z vlastnej záhradky. Je čas sadiť, priatelia

Jedlé kvety najlepšie chutia z vlastnej záhradky. Je čas sadiť, priatelia

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 27.02.2021

Už to cítiť v ovzduší. Jemný závan zeleného čaju sa tlačí zo zeme a my cítime, že o chvíľu to prepukne. Najprv v malých ostrovčekoch, a potom naplno. Zo snehom napitej hliny vyhúkne jedovato zelená tráva a obsype sa prvými kvetmi.

Quiche alebo kiš. Kombinácia krehkého cesta, vajíčok, smotany, syra a slaniny je, skrátka, neodolateľná

Quiche alebo kiš. Kombinácia krehkého cesta, vajíčok, smotany, syra a slaniny je, skrátka, neodolateľná

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 20.02.2021

Dnes ho už bežne vídame v ponuke všakovakých bistier či dokonca kaviarní. Vkusný tenký koláčik, na prvý pohľad by človek povedal, že ide o cheesecake. Keď sa však prizrieme bližšie, uvidíme z neho vykukovať slaninu či špenát. Quiche (čítame kiš).

Srdiečko plné lásky. Je čas položiť pred svoju lásku srdce ako na oltár

Srdiečko plné lásky. Je čas položiť pred svoju lásku srdce ako na oltár

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 06.02.2021

Doba je krutá a nevyberavá. Čo takto pristúpiť aj k svätému Valentínovi o kus odvážnejšie a po lopate? Svetom predsa hýbu blázni, pomstychtiví, deťmi ostrihaní prostorekí fauni. Môžeme si teda tiež dovoliť na tanier pred svoju milovanú polovičku položiť rovno srdce.

Námornícka kocka. Vysnený produkt všetkých alchymistov

Námornícka kocka. Vysnený produkt všetkých alchymistov

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 31.01.2021

Kto by ju už raz nepoužil? Veď je to také jednoduché: rozbalíme malý celofánový balíček, mazľavý či drobivý obsah hodíme do hrnca s vriacou vodou a chvíľku počkáme. Zrazu zázrak: voda sa nám v hrnci zmení na vývar. Bujón v kocke.

Seitan. Výnimočná náhrada

Seitan. Výnimočná náhrada

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 24.01.2021

Možno ste sa s tým čudom už niekde stretli, najpravdepodobnejšie asi v nejakej ázijskej reštaurácii či bistre. V polievke či omáčke sa povaľovali kúsky čohosi, čo pripomína rozmočené pečivo a podobá sa na sójové mäso. Bol to však seitan.

Pavlovov reflex. Rebrá sa nikdy nepovažovali za nejakú extra lahôdku

Pavlovov reflex. Rebrá sa nikdy nepovažovali za nejakú extra lahôdku

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 16.01.2021

Sedíme na pive a vieme úplne presne, kedy sa to začína. Otvoríme menu, zavadíme očami o tie dve slová a už sa to nedá zastaviť: márne sa snažíme pokračovať ďalej, tlačíme svoj pohľad k ďalším položkám, aj tak si objednáme bravčové rebrá.