Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Najstaršia náhrada – surimi

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Vo vnútri sú biele a zvláštne gumené. Na povrchu sa zas lesknú krásnou koralovou farbou, ktorá má pripomínať uvareného kraba či homára. Ochutnáme, závan rybiny a chladného mora. My ich voláme krabie tyčinky, no ich pravé meno je surimi.

Dobré jedlo: Najstaršia náhrada – surimi GETTY IMAGES V roku 1964 Nišitani Josuke namiesto nasáľania pridal do rybej proteínovej hmoty cukor. Zrazu pri stuhnutí rybie mäso netratilo vodu a konzistenciou aj chuťou pripomínalo rybie plody.

mnohí si myslia, že tento polotovar či presnejšie mäkký výrobok z rýb je výdobytkom dvadsiateho storočia a jeho priemyselnej výroby nových potravín a rôznych náhrad, aby spoločnosť dokázala rýchlo a efektívne nasýtiť populáciu po vyčerpávajúcich svetových vojnách. Surimi však nie je dieťaťom nedostatku, ale prebytku. Navyše rozhodne nie je dedičstvom dvadsiateho storočia. Jeho rodokmeň je oveľa dlhší a bohatší. Surimi totiž vzniklo o osemsto rokov skôr – presne v dvanástom storočí. 

Práve vtedy si japonskí kuchári zoznamujúci sa so zenbudhizmom povedali, že by bolo dobré zužitkovať z uloveného naozaj všetko. Predovšetkým šlo o odrezky z treskovitých rýb, ktorých bolo v tých časoch okolo japonských ostrovov požehnane. Rozhodli sa teda rybie mäso pomlieť a zužitkovať, a tak vzniklo surimi, v preklade doslova mleté mäso. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite