Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Akoby vypadla z rozprávky bratov Grimmovcov: plná nástrah a tajomných chutí

Akoby vypadla z rozprávky bratov Grimmovcov: plná nástrah a tajomných chutí

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 06.06.2021

Vyzerá ako rozprávka. Presnejšie, akoby vypadla z rozprávky bratov Grimmovcov: plná nástrah a tajomných chutí, kde-tu na nás vyskočí prekvapenie. Celá čierno-červená, no pod povrchom ľahunké šľahačkové vnútro – volajú ju Schwarzwaldská torta, čiže torta z Čierneho lesa.

Čerešňová nádhera. Koláč, v ktorom sa ovocie schová do cesta a ono okolo neho prebuble

Čerešňová nádhera. Koláč, v ktorom sa ovocie schová do cesta a ono okolo neho prebuble

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 29.05.2021

Najprv ju len zacítime. Blížime sa po starých betónových schodoch na priedomie a z okien sa už rinie jej typická, sladkasto-opojná vôňa, v ktorej prvé husle hrajú čerstvo natrhané čerešne. Sú bezpečne uväznené v jemnulinkom ceste a čakajú na nás. Bublanina.

Piaty element. Nájdeme ho v každom bio obchodíku alebo orientálnom kútiku

Piaty element. Nájdeme ho v každom bio obchodíku alebo orientálnom kútiku

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 22.05.2021

Čo ako učupenom či malom, nikdy v ňom nesmie chýbať. Sedí si medzi koreninami, pritajene pozoruje okolie, namleté a sypké. Hneď vedľa garam masaly, tandoori masaly, suhany či čubrice. Korenie piatich vôní.

Čedar a veľká syrová revolúcia

Čedar a veľká syrová revolúcia

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 16.05.2021

Obrovský smotanový kotúč v lesklom fóliovom obale, vyložený hneď vedľa krájača, či malé kúsky v tvare zarážky do dverí nasekané jedna vedľa druhej v chladničke s mliečnymi výrobkami. Či už sa nachádzame v Amerike, Afrike, Európe, Ázii, alebo Austrálii, všade ho poznajú: čedar.

Modifikované japonské suši a hotovo? Nie tak zhurta!

Modifikované japonské suši a hotovo? Nie tak zhurta!

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 08.05.2021

Človek si kráča na obed, rozhliada sa po okolitých stánkoch či bistrách, kde by utratil svoje peniaze a vzhľadom na vymedzený čas sa čo najrýchlejšie nasýtil. Zrazu mu padne oko na čosi, čo pripomína misku ryže a všetci to volajú poke.

Kĺby talianskej kuchyne. Meno dostali z talianskeho nocchio, čo znamená drevený suk

Kĺby talianskej kuchyne. Meno dostali z talianskeho nocchio, čo znamená drevený suk

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 01.05.2021

Čupia v tom hlbokom tanieri, biele a nadýchané, ako také mľandravé, čerstvo vyliahnuté operence. Pod nimi mláčka, jemná omáčka podľa nášho priania, ktorá vonia široko-ďaleko. Nedá sa im odolať. Ak sú správne pripravené, chutia ako nebeské oblaky. Gnocchi (čítame ňoky).

Dofrasa, existuje na tej rastline niečo, čo sa nedá jesť? Odpoveď je strohá: nie

Dofrasa, existuje na tej rastline niečo, čo sa nedá jesť? Odpoveď je strohá: nie

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 24.04.2021

Pod nohami prašná červená cesta, pred ňou starobylý chrám, o ktorom šesťsto rokov nikto nevedel, lebo bol ukrytý hlboko v džungli. Po bokoch cestu k Angkoru lemujú dve obrovské nádrže plné ružových lotosových kvetov. Sú symbolom aj pochúťkou.

Brioška. Preslávil ju výrok Márie Antoinetty, nech jedia koláče!

Brioška. Preslávil ju výrok Márie Antoinetty, nech jedia koláče!

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 18.04.2021

Majú ju v každých potravinách, len sa skrýva za všelijaké formy, ktoré sme si medzičasom pomenovali inak. No vždy je to ona: nadýchaná, s jemnou, sladkastou striedkou, ktorá sa pri krájaní trošku vzpiera, a odlupujúcou sa hnedou kôrkou. Brioška.

Koláčik pre Sisi. Celá Európa tomuto zázraku z rakúsko-uhorskej monarchie ležala pri nohách

Koláčik pre Sisi. Celá Európa tomuto zázraku z rakúsko-uhorskej monarchie ležala pri nohách

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 10.04.2021

Poznáme ho vo viacerých variantoch, poväčšine v tom skromnejšom, poznačenom socialistickými cukrárňami a čudnými náhradami. No kedysi šlo o zákusok nevídaný, obdivovaný a veľmi často zle kopírovaný. Celá Európa tomuto zázraku z rakúsko-uhorskej monarchie ležala pri nohách: dobošová torta.

História dražé. Na začiatku bol rímsky pekár Július Dragatus, ktorý chcel nakopnúť svoj evidentne stagnujúci biznis

História dražé. Na začiatku bol rímsky pekár Július Dragatus, ktorý chcel nakopnúť svoj evidentne stagnujúci biznis

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 04.04.2021

Otvoríme škatuľku či vrecko a na stôl sa pred nás vykotúľajú pestrofarebné kamienky. Niektoré v tvare šošovice, iné zas guľaté ako hrášky či oblé ako miniatúrne vajíčka. Podľa toho, v akej krajine či na akom kontinente sa práve nachádzame. Dražé.