Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Víno kráľov

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Jantárový mok. Lenivo sa rozlieva po stenách zaobleného pohára a zanecháva za sebou ligotavú stopu. Jeden dúšok a na jazyku sa rozhostí chuť, ktorá sa nedá pripísať žiadnemu inému vínu. Má v sebe sladký parfum starodávnej knižnice. Tokajské.

Dobré jedlo: Víno kráľov getyt images Od osemnásteho storočia zažíva tokajské víno celosvetovú slávu. Považuje sa za najexkluzívnejšie víno sveta.

zoznam význačných mien, ktoré obľubovali tento zlatavý mok, by vystačil pokojne na celý článok. Striedajú sa medzi nimi významní skladatelia, spisovatelia, vedci či filozofi. No medzi prvými sú to predovšetkým hlavy pomazané – králi, cisári, vojvodcovia a ich manželky a milenky.  

Všetci do radu si nechali voziť sudy so zlatým pokladom z malej oblasti učupenej medzi riečkami Hornád a Bodrog, ktorej sa podľa tunajšieho sídelného mesta hovorilo Tokaj. Práve tu začali okolo šestnásteho storočia zbierať hrozno až koncom novembra a decembra, keď ho vysušila ušľachtilá pleseň. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite