Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Egyptský všeliek

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Jeho vôňu rozpoznáme na prvé nadýchnutie, chuť hneď po zahryznutí. Nie je to však korenie, ktoré by sa používalo samostatne a často. Skôr dopĺňa paletu rôznych zmesí, ktoré nám potom pripomínajú sviatky či slávnostné chvíle. Aníz.

Dobré jedlo: Egyptský všeliek Getty Images V starom Egypte sa aníz používal ako liek na nespavosť. Po rozžutí pár semiačok sa pacientovi vraj okamžite uľavilo a zaspal sladkým spánkom.

mnohí, ktorí sa práve vrátili z Gréckych ostrovov, na aníz spomínajú s jemným pousmiatím. Ešte stále pred sebou majú tie krásne dooranžova zafarbené prímorské večery naplnené vôňou duseného jahňacieho či musaky. Do uší sa rinie donekonečna omieľaná grécka ľudová hudba, ktorej, samozrejme, kraľuje sirtaki Gréka Zorbu.

No človek neprotestuje, okolitým gréckym svetom je už taký učičíkaný a spomalený, že mu je zaťažko čokoľvek namietať. Podobne nevládze odmietnuť ani digestív, ktorý sa k nemu po výdatnej večeri nesie – anízovka ouzo. Presladené, voňavé, prenikavé. Ale čo človek zmôže proti gréckej letore? Nič. Obráti to ouzo a povie si, nikdy viac. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite