Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Velouté, zamat na tanieri

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Na dotyk hebká a prítulná látka. My s ňou máme navždy spojenú revolúciu, ktorá ukončila komunistický režim, iné národy si ju asociujú s niečím iným, no vždy jemným a nenásilným. Francúzom sa pri nej vybaví ich základná biela omáčka. Velouté.

Dobré jedlo: Velouté, zamat na tanieri GETTY IMAGES Stačí k velouté omáčke pridať jednu jedinú ingredienciu – či už víno, nejakú výraznú bylinku, alebo iný vývar – a hneď dostaneme inú chuť, iný zážitok.

to slovo vraj pochádza zo starého jazyka, okcitánčiny, ktorým sa dodnes hovorí v oblastiach južného Francúzska: v Gaskonsku, Provensálsku, v Languedocu, dokonca v časti talianskeho Piemontu či v Baskicku. Pod iným menom – arančina – je okcitánčina oficiálnym jazykom Katalánska. 

Okcitánčinou dodnes hovorí asi štvrtina obyvateľov Francúzska, no ako úradný jazyk používajú francúzštinu. A práve z tohto prastarého jazyka plného rôznych ešte bizarnejších dialektov vrátane limuzínštiny, niceštiny (čítame nišštiny) či vymretej židovskej provensálčiny chouadite (šuadit) pochádza ten nádherný názov pre hebkú a vláčnu omáčku, z ktorej sa neskôr vykľula celá odnož úžasných jemných polievok. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite