Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Prebúdzanie chuti

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Môže byť mäsové – hovädzie, jahňacie, bravčové, dokonca z kačky či sliepky –, ale aj výhradne zeleninové, dnes by sme povedali vegánske. Každý, kto vie ako-tak variť, sa s ním už stretol, hoci nepoužil práve jeho odborný názov: ragú.

Dobré jedlo: Prebúdzanie chuti Getty Images Ragú je odvodenina od francúzskeho slova ragoûter, čo znamená prebudiť, rozvinúť chuť. Stačí zmeniť jednu jedinú ingredienciu a všetko zrazu môže chutiť inak.

mnohokrát sme na tomto mieste spomínali, že za základmi francúzskej kuchyne stojí istá vznešená pani z Florencie, ktorá pri svojom vydaji za francúzskeho panovníka priviedla z obavy, že sa v Paríži dobre nenaje, celý húf svojich talianskych kuchárov a alchymistov. Mýtus o Kataríne Mediciovej ako zakladateľke francúzskej kulinárskej tradície sa snažia Francúzi všemožne spochybniť, investujú do toho nemálo energie, no ako dobre vieme – pikantné a trošku zlomyseľné príbehy sa len ťažko nahrádzajú suchopárnou pravdou. Navyše, Taliani si čoraz viac na poli kuchárskeho umenia vyskakujú a začínajú si brať aj to, čo im nepatrí.

Napríklad práve vyššie spomínané ragú. Svet pomaly začína zabúdať, kde sú jeho korene, a čoraz viac toto slovo spája s talianskymi cestovinami. Poznáme bolonské ragú, neapolské ragú, ragú z Bari či benátske ragú. To všetko sú talianske ľahkonohé klasiky, ktoré sa čoraz viac zapisujú ľuďom do ich chuťovej pamäti, a Francúzi môžu robiť, čo chcú, svoje ragú si už len sťažka dokážu vziať späť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite