Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobrý nápoj: Pena benátskych dní

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Možno ho niekto kútikom oka postrehol, niekto si ho možno už aj znalecky objednáva, keď sa kochá krásou mesta s gondolami. Nenápadný nápoj, ktorý sa potuluje po kaviarenských a obedových stoloch v Benátsku a vzbudzuje zvedavé otázky. Volajú ho sgroppino.

Dobrý nápoj: Pena benátskych dní GETTY IMAGES Sgroppino patrí medzi najstaršie miešané drinky na svete. Namiešali ho prvýkrát niekedy v šestnástom storočí.

je akurátny čas otvoriť chladničku s mrazničkou a vyloviť posledné pozostatky leta: zabudnutý citrónový sorbet, nejaké to prosecco, zbytky limoncella, sambucy alebo vodky a pripomenúť si počas týchto posledných slnečných dní ľahkonohé večery plné vlahého vzduchu, rozpálenej pokožky a ľanovej odedze. Presne k takému niečomu sa totiž hodí sgroppino. 

Mnohí z vás určite prevrátili očami s povzdychom, zase miešaný drink, čo prežije jednu sezónu a o rok si naň nik nespomenie! No nemôžu sa viac mýliť. Sgroppino totiž patrí medzi najstaršie miešané drinky na svete, ak nie je vôbec najstarší. Namiešali ho prvýkrát niekedy v šestnástom storočí na dvore bližšie neurčeného benátskeho šľachtica. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite