Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Lampióny, lampióny

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Nikdy nechýbali v babičkinej záhrade a ani v prečudesných jesenných aranžmánoch vo vázach na parapetách základných škôl či na rôznych tematických nástenkách. Červené lampáše na chabých vetvičkách zvoniace vo vetre. Málokto z nás vedel, že sa dajú aj jesť. Machovky.

Dobré jedlo: Lampióny, lampióny GETTY IMAGES Po ochutnaní machovky sa nám v ústach spojí sladkokyslá exotická chuť ananásu, zelenej rajčiny, manga s jemným chvostíkom vanilky.

vždy keď tie lampáše človek vidí a patrí do generácie Husákových detí, nevdojak si musí spomenúť na všetky jesenné školské výzdoby, kde práve táto rastlina vkusne dopĺňala záplavu červených zástav, kosákov a kladív. Vynímala sa pred hrôzostrašne veľkými hlavami holohlavých starcov či pri skratke CCCP vyskladanej z krvavo lesklých písmen. 

Pri pohľade na machovku a jej oranžové lampióniky dodnes človeku naskakujú spomienky na odporne chladný november a lampiónový sprievod, ktorého sme sa vždy museli zúčastniť. Dnes to už znie úplne cudzo a vyznieva absurdne. Nervózne mamy, ktoré museli zohnať papierový lampión na palici, potom zraz pred školou, prísne počítanie, či došli všetci, kto chýba a či má na to dôvod. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite