Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Baba ganúš dokáže zvnútra schladiť a upokojiť naše útroby

Baba ganúš dokáže zvnútra schladiť a upokojiť naše útroby

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 15.08.2021

Keď človek zablúdi do teritórií starej Levanty, čiže juhovýchodného pobrežia Stredozemného mora, a oblastí Blízkeho východu, určite naň natrafí. Zjaví sa v podobe rýchlych raňajok – obyčajnej nátierky na chlieb alebo studeného predkrmu pred hlavným chodom: baba ganúš.

Maraschino - čerešnička na torte

Maraschino - čerešnička na torte

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 08.08.2021

Ste s priateľmi v Chorvátsku po výdatnej večeri, ktorej kraľovali morské potvory. Na záver vám ponúknu rakiju, orechovicu či travaricu. Lenže vy ste v okolí Zadaru a viete, že ak sa chcete cítiť ozaj kráľovsky, je len jedna voľba: Maraschino (čítame maraskíno).

Puding v prášku: Kto je vynálezca tejto ikony kuchýň a jedální?

Puding v prášku: Kto je vynálezca tejto ikony kuchýň a jedální?

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 01.08.2021

Všetci ho poznáme, vieme si absolútne presne vybaviť jeho chuť i farbu. Tmavohnedý, s jemným sivým odleskom a kakaovomúčnou príchuťou. Bol hutný a nie každý ho mal rád. No ako deťom nám ho servírovali neustále. V pohári so zaváraninou či vyklopený: BB puding.

Chateaubriand – najväčší steak zo všetkých

Chateaubriand – najväčší steak zo všetkých

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 25.07.2021

Na dubovom lopáriku či zaúdenej doske sa k stolu nesie obrovské mäsové poleno v sprievode malých zemiačikov vykúpaných v masle. V druhej ruke čašník drží čašu s béarnskou omáčkou. Najväčší steak zo všetkých, navyše s francúzskym menom. Chateaubriand (čítame šatobrián).

Kalamatské olivy - fialové ovocie Grécka

Kalamatské olivy - fialové ovocie Grécka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 18.07.2021

Sedíte si na malej terase pri Egejskom mori, pred vami pohár vína a malý tanierik s občerstvením. Nechýba na ňom miestny ovčí syr, jemný chlieb, ale najmä miska s pomerne veľkými tmavofialovými olivami. Celý svet ich pozná pod menom kalamata.

Estragón - Dar pre kentaura

Estragón - Dar pre kentaura

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 11.07.2021

Vo francúzskej kuchyni sa považuje za nevyhnutnosť, je pravidelnou súčasťou zmesí byliniek, s ktorými sa v haute cuisine tak majestátne čaruje. Bez neho by svet prišiel o zopár ikonických omáčok či polievok. Niekde mu hovoria tarragon, inde tarkán, u nás estragón.

Ako vzniklo grahamové pečivo

Ako vzniklo grahamové pečivo

.martin Koleják .lifestyle .dobré jedlo 04.07.2021

Prechádzame okolo regálov s pečivom a to, že medzi klasickým bielym nachádzame aj celozrnné, bezlepkové či nebodaj obohatené o nejaké zaujímavé a doteraz opomínané obilniny, už berieme ako samozrejmosť. Na počiatku tohto zdravého radu však stálo pečivo grahamové.

Demikát - národná polievka

Demikát - národná polievka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 27.06.2021

To, že je to jedlo národné, napísala už vo svojej slávnej kuchárke z roku 1914 Terézia Vansová. Nezabudla však pri ňom spomenúť aj tie dôležitejšie veci: že je mimoriadne výživné a prospešné pre zdravých a chorých, silných aj slabých – demikát.

Ako na zelené fazuľky

Ako na zelené fazuľky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 20.06.2021

Prechádzame sa po trhu a zrazu na nás začne mávať niečo uhrančivo zelené a strapaté. Blížime sa a pozorujeme, že tento košatý zázrak pribudol na stole takmer každému trhovníkovi. Podídeme bližšie a hneď je všetko jasné. Stojíme pri kope strapatých zelených fazuliek.

Ako na chutnú živánsku

Ako na chutnú živánsku

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 13.06.2021

Krásna ligotavá obálka sa trošku pohanským spôsobom pošle poštou – hodí sa do ohňa. Presnejšie položí do pahreby a zahrnie uhlíkmi. Nikam necestuje, pretože je určená tým, čo ju poslali. Po pol hodine sa otvorí a vybafne na všetkých pozdrav. Živánska.