Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Na každom japonskom stole

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

U nás na toto korenie natrafíme len málokedy, je nedostatkové a v malých orientálnych obchodíkoch dokonca vždy po niekoľkých dňoch aj vypredané. Nie je totiž až také známe, ale kto ho pozná, nakupuje, až kým sa nevypredá. Šičimi togaraši.

Dobré jedlo: Na každom japonskom stole GETTY IMAGES Šičimi obsahuje čili, sezamové semienko, mak, konopné semienko, nori, šanso a sušenú pomarančovú kôru. To všetko rozdrvené na jemne olejnatú sypkú zmes.

číňania majú svoje korenie piatich vôní a v rôznych obmenách si táto koreniaca zmes našla svoj domov po celej juhovýchodnej Ázii, aby tam rázne menila a podčiarkovala chute od rôznych vyberaných mias a fašírok až po zeleninové prívarky či plnky do buchtičiek bao. Nájdeme ju dokonca až v Indii či v malej obmene aj na Blízkom východe, kam ju doniesli arabskí obchodníci. 

Mnohí si myslia, že šičimi togaraši je niečo podobné. Najmä preto, lebo v preklade ten názov znamená korenie siedmich vôní. Usmejú sa, to poznám, týmto ma neprekvapíte. Určite to bude stará dobrá juhočínska klasika: škorica, badián, koriander, fenikel a nové korenie. Plus, samozrejme, nejaké dve zložky do sedmičky. Veľká chyba. 

Žiadne z týchto korení či vôní sa totiž v šičimi togaraši nevyskytuje a vysvetlenie je veľmi jednoduché. Šičimi totiž vzniklo v sedemnástom storočí v období Edo, keď sa Japonsko na celé dve storočia zatvorilo pred svetom a nikoho a nič na svoje ostrovy nepúšťalo. Muselo si vystačiť so svojimi zdrojmi a fantáziou. No a okrem zaujímavej a s ničím neporovnateľnej kuchyne, ktorá sa pestuje okolo budhistických kláštorov Kjóta, si vytvorilo aj svoju jedinečnú koreniacu zmes. Treba však podotknúť, že najprv to bolo liečivo. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite