Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Kohútia omáčka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Aj z jedla sa môže stať popkultúrna ikona. V tomto prípade dokonca nebudeme hovoriť o jedle, ale o omáčke, ktorá sa stala doslova kultom. Najprv sa o nej len šepkalo, do desiatich rokov je z nej superstar. Sriracha (čítame sirača).

Dobré jedlo: Kohútia omáčka getty images Sriracha je omáčka z červených pálivých papričiek a pôvodne pochádza z juhovýchodného Thajska.

dnes je už položená na každom jednom umelohmotnom stolíku, ktorý si poklopkáva vo vetre pred vietnamskou či ázijskou táckarňou.  Kraľuje si v tom svojom neprehliadnuteľnom obale so zeleným vrchnákom pri všetkých dochucovadlách pri pokladni, ľudia si ju berú a pýtajú ako kedysi vegetu alebo polievkové korenie a aj s ňou tak narábajú – lejú ju už skoro na všetko. Treba však povedať, že na to, aby ste si ju skutočne obľúbili, musíte mať naozaj vrúcny vzťah k pikantnému. 

Pretože sriracha je omáčka z červených pálivých papričiek a pôvodne pochádza z juhovýchodného Thajska. Kto bol v Thajsku, vie, čo to znamená. Kuchyňa založená na pražených pálivých pastách, ktoré sa zalejú kokosovým mliekom a ponúkajú ako nevinná pochúťka, no len čo ich položíte spolu s krevetami a ryžou na jazyk, padáte do šialenstva. Kto nie je zvyknutý, prekvapí ho protichodnosť pocitov. Najprv sa preklínate za to, že ste si dobrovoľne spôsobili takúto hraničnú bolesť, no zároveň padáte do mora nečakaných slastí a gurmánskych potešení. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite