Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Od kosti

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

K Veľkej noci jednoducho patrí. Niekto sa pýši domácou výrobou, iní vsadia na priemyselne spracovanú. Má na svete mnoho podôb a všade sú na ňu mimoriadne hrdí. Považuje sa za delikatesu. Jednu svetovo preslávenú sme krátky čas mali aj my: pražskú šunku.

Dobré jedlo: Od kosti GETTY IMAGES V časoch svojej najväčšej slávy sa šunka podávala na cisárskom stole vo Viedni. A nielen tam, zamilovali si ju aj kráľovské dvory v Bavorsku a Rumunsku.

dodnes ju môžeme vidieť zobrazenú na pitoreskných obrázkoch Josefa Ladu, visí ako emblém nad každým mäsiarstvom vo filmových rozprávkach, prerástla až do niečoho typického, čo sa nám spája s českou hospodou a jej kulinárskym umením studených predkrmov. Má len jedinú chybu. Jej objaviteľ a vynálezca podcenil jej raketový úspech a nedal si ju patentovať. 

Do niekoľkých rokov ju začal napodobňovať celý svet a jej rozmach sa už nedal právne podchytiť. Ale všetko poporiadku. V roku 1857 si pražský mäsiar František Zvěřina povedal, že vyskúša niečo nové. Práve mu v mäsiarstve pristáli pôvabné kúsky bravčoviny – a síce utešené stehná z malých prasiatok. Nádherné, ružovučké, s jemnou kožkou a akurátnym pásikom podkožného tuku. Pochytil ho tvorivý ošiaľ a povedal si, že sa im trošku povenuje. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite