Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Citrón z Tibetu

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Dnes sa skloňuje skoro v každom menu lepšej reštaurácie. Keď ho nenájdeme ako zaujímavú a záhadnú ingredienciu pri hlavných jedlách, určite si na nás počká pri miešaných nápojoch. V poslednom čase sa s ním roztrhlo vrece. Záhadné yuzu.

Dobré jedlo: Citrón z Tibetu getty images Vôňa yuzu je taká výrazná a intenzívna, že ju cítite priamo z listov a pri strúhaní nepoddajnej šupky ste ňou absolútne pohltení.

ľudia sa často boja opýtať a neraz zostanú zaskočení. Pozerajú na tanier, hľadajú to čudné yuzu, prevracajú jednotlivé vrstvy, hľadajú pod prílohou a yuzu nikde. Mnohí hádajú, ako také yuzu vyzerá – je to nejaká ázijská čerešňa? Alebo nebodaj biely koreň, ktorý sa strúha a varí, alebo najprv varí a potom strúha? Alebo je to nejaký druh zvláštne fermentovaného saké? Ľudia zostávajú na pochybách a tým hanblivejším sa vysvetlenia ani nedostane. 

Yuzu totiž na pultoch našich predajní len tak nenájdeme. Dôvod je jednoduchý – máme k dispozícii omnoho lákavejšie a, povedzme si, aj na konzumáciu príjemnejšie citrusy, ako je tento síce milo dokrkvaný, ale predsa len na prácu náročný jedinec. Dobre čítate, všetci zahriaknutí hanblivci, ale aj prepätí alfasamci, ktorí sa nikdy nespýtajú na cestu, lebo oni vedia najlepšie. Yuzu je citrus. Pochádza z Tibetu a centrálnej Číny, presnejšie z povodia rieky Jang-c´-ťiang. Tam sa vyvinul krížením miestnych citrusov. 

Človek by čakal, že kríženie prináša vždy len to najlepšie, no tu nešlo o riadenú kultiváciu pod vplyvom človeka. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite