Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Medzi svojimi

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Berieme ju ako samozrejmosť, a pritom je to hotový zázrak. Dedina, ktorá ju nemá, akoby ani nebola. Kedysi nevyhnutný priestor na stretávanie sa, dohadovanie obchodov či cielené zruinovanie života, dnes niekde ešte rázovitá a zafajčená, inde mimoriadne štýlová záležitosť. Krčma.

Dobré jedlo: Medzi svojimi GETTY IMAGES Z krčmy sa stalo srdce obce, kde sa preberajú všetky dôležité veci, uzatvárajú obchody a plánujú povstania. Z krčmy sa stala inštitúcia.

rozkvitnuté osemdesiate. Všade samá béžová a kaki, okrem socializmu zúri navôkol aj tesil a dederón. Uprostred zimy sa v prekúrených izbách potia atómové rodiny: všetci vyzlečení do spodnej bielizne sedia pred čiernobielymi televízormi a pozerajú na Bratislavské pondelky, lebo na druhom programe je Studio Jezerka. 

A tak musia skonzumovať Dostojevského, Manna či Čechova, nič sa nedá robiť. Iba ak zájsť na jeden do Kazačku. Krčmy rozvinutého socializmu mali svoje čaro. Pre dospelého hrozný zafajčený pajzel plný prapodivných indivíduí. Pre dieťa zakázaný priestor s čarovnou atmosférou a špecifickou vôňou. Už keď ste vošli, zastavil vás pohľad miestnych. Štamgasti si vás premerali a hneď o vás mali jasno. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite