Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Najstarší olej

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Máloktorý olej má takú ľahko rozpoznateľnú a charakteristickú chuť a vôňu. Dá sa povedať, že je v niektorých kuchyniach až kľúčovou zložkou. U nás ho však nájdeme najčastejšie len v podobe, ktorá sa hodí na dochucovanie. Sezamový olej.

Dobré jedlo: Najstarší olej GETTY IMAGES Či už ho použijeme v studenej, alebo teplej kuchyni, sezamový olej dokáže dodať každému jedlu výnimočný šmrnc.

patrí medzi najstaršie pestované zrná a olej, ktorý sa z neho vyrábal, patrí medzi najstaršie lisované oleje. Nečudo, na sezame si totiž jeho olejnatosť skrátka nedá nevšimnúť. Semienko je síce malé, no už na prvý pohľad pôsobí mäkko a prítulne. Stačí doň len zahryznúť a na jazyk sa nám vyleje zvláštna oriešková chuť, ktorá potom nežne udrie do nozdier s vôňou čerstvo upečeného chleba. Tú chuť nosí olejová tekutina. 

Ľudstvu teda netrvalo dlho, aby prišlo na to, že zo semien sezamu veľmi ťažko vyrobí múku, no oleju z neho bude mať habadej. Prišlo na to zhruba 3000 rokov pred naším letopočtom, keď sa v údolí rieky Indus začali objavovať políčka so sezamom. Sezamový olej je napokon v indickej kuchyni dodnes najpoužívanejšou ingredienciou

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite