Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Hemendex

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Hovoríme mu v mužskom rode, pretože jeho názov sa do slovenčiny doslova prerodil. A vždy pri jeho vyslovení sa v nás spustí Pavlovov reflex. Vidíme ružovú perinku zo šunky, na nej bielu prikrývku bielka a na vrchu žĺtka. Ham and eggs.

Dobré jedlo: Hemendex GETTY IMAGES Dva plátky šunky, rozprestrieť na panvicu, rozbiť na to dve vajíčka a upražiť tak, aby sa bielok spravil do tuha a žĺtok ostal tekutý.

o tom, aká je to veľká láska, mať na raňajky pred sebou túto voňavú, proteínovú bombu, hovorí už to, akým rýchlym a neotrasiteľným spôsobom u nás jeho názov zľudovel. Dokonca až tak, že v ňom hrdo tróni v našej reči zriedkavé ix, pričom v originálnom názve sa vôbec nevyskytuje! Pripomína mi to roztomilú vysvetlivku na konci románu Mila Urbana Živý bič. Niektorá z postáv navrátilcov z Ameriky totiž používala neustále slovíčko sanobabič. 

Nik z čitateľov netušil, čo by to mohlo byť. Pri slove síce bola hviezdička, no kto má nervy neustále hľadať slovníček na konci knihy? Takže po dočítaní prišlo milé prekvapenie. Sanobabič mala byť americká nadávka. Človeku chvíľu trvá, kým mu to dôjde, no napokon predsa. Sukin syn! Son of a bitch! No a podľa všetkého mal podobný osud aj hemendex. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite