Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Známy Francúz

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Mnohí ho istotne mali na tanieri, nevediac, že pochádza z takej gurmánsky preslávenej krajiny. Jeho chuť je veľmi známa aj preto, že kombináciu vývaru, smotany a opražených kúskov mäsa máme aj v našom perkelte. Hovoríme o francúzskom fricassée (čítame frikasé).

Dobré jedlo: Známy Francúz GETTY IMAGES Fricassée je jedlo, ktoré dokáže využiť všetky kúsky zeleniny, ktoré sa zabudli v chladničke, bez toho, aby sme mali pocit, že robíme takú malú zbytkáreň.

už len ten názov. Stačí ho pred hladnými krkmi vysloviť a hneď majú pocit, že dostanú na stôl niečo výnimočné. Čo bude na večeru? Fricassée! Aké bude ich prekvapenie, keď pred nich položíme dusené kuracie či králičie kúsky na smotane! Toto má byť ten úžasný francúzsky gurmánsky sen? Stelesnenie snažení generácií afektovaných a neznesiteľne povýšeneckých francúzskych šéfkuchárov? 

Nuž – áno. Práve to, že túto kombináciu  s charakteristickou plnou, až takmer rustikálnou chuťou pozná celý svet a vo veľkom si ho v rôznych variáciách pripravuje, je dôkazom, aký veľký labužnícky hit predložili Francúzi svetu. Úspech sa totiž nemeria tým, ako veľmi vyfintené a žiadané jedlo je, ale tým, ako veľmi sa medzi ľuďmi rozšíri, aké rôzne nové nápevy sa na pôvodnú pieseň nalepia a k čomu ďalej inšpiruje. Prvé zmienky o fricassée máme zo stredoveku. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite