Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Z Paríža do Kyjeva a späť

Z Paríža do Kyjeva a späť

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 27.02.2022

Tento text, hoci v nadľahčenom žánri, chce v období, keď sa svetu priťažilo, vzdať hold napadnutej Ukrajine a jej kultúrnemu bohatstvu – do ktorého patrí aj to kulinárske.

Cucina dell´ arte alebo jedlo ako umelecký manifest

Cucina dell´ arte alebo jedlo ako umelecký manifest

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 19.02.2022

Jesť sa musí, hovorí klasik. Niektorí z nás však nejedia z donútenia, práve naopak: po jedle bažia, dokonca mu aj holdujú. Jedlo ako kultúrny fenomén fascinuje a inšpiruje. Nečudo, že sa ním veľmi intenzívne zaoberali aj niektorí umelci.

S cisárskou kožou na trh

S cisárskou kožou na trh

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 06.02.2022

Šťavnaté kúsky tmavého mäsa, z ktorých sa jemne parí. Na sebe majú poukladané chrumkavé, celkom tenké striešky, lesknú sa na slnku ako bronzové ozdoby starovekého brnenia. Podáva sa najrafinovanejšia pochúťka čínskej kuchyne: pekinská kačica.

Banánový chlieb, chutné dieťa krízy

Banánový chlieb, chutné dieťa krízy

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 23.01.2022

Náruživé kváskovanie, bezdôvodné postávanie s čiapkou na hlave v ľadovej vode uprostred jazera alebo chodenie po dome na rukách či nezriadené pitie džintoniku. To sú emblematické prejavy krízy. Medzi ne môžeme s pokojným svedomím zaradiť ešte jeden fenomén: banánový chlieb.

Wasabi, štipľavý tieň

Wasabi, štipľavý tieň

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 09.01.2022

Mnohí ho ochutnali, podaktorí si bez neho nevedia predstaviť svoj gastronomický život, no málokto z nich ho videl naživo. Dokonca ani tá zelená pasta, ktorá sa v našich končinách predáva pod jeho menom. Mnohí ho ochutnali, no nebolo to wasabi.

Orechy a karamel

Orechy a karamel

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 12.12.2021

Nechýbajú pri žiadnych sviatkoch, tobôž nie pri tých vianočných. Spomedzi zákuskov nevyhrávajú súťaže krásy, no pokiaľ ide o výskyt, nemajú v našich končinách konkurenciu. Sú všade. A nie je to len tým, že sa pripravujú veľmi ľahko. Grilážové rezy.

Saturejka: Nemravná bylinka

Saturejka: Nemravná bylinka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 05.12.2021

Niečo medzi tymiánom a rozmarínom. Je súčasťou viacerých dôležitých koreniacich zmesí, no samostatne sa o nej hovorí primálo, niektorí ju dokonca ani nepoznajú. A pritom ide o jednu z najdôležitejších byliniek európskej kuchyne. Krásna, vznešená, za každých okolností elegantná saturejka.

Som tam, šalát z raja

Som tam, šalát z raja

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 28.11.2021

V miske či na tanieri ležia lesklé, podozrivo zdravo vyzerajúce bielo-zelené rezance. Našinec tuší, že je to asi nejaká nastrúhaná zelenina, jednoduchá príloha k mäsu, a preto veľa od toho nečaká. Chyba. Láska na celý život: som tam.

Požlt, bylinka na hojenie rán

Požlt, bylinka na hojenie rán

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 20.11.2021

Človek sa prediera trhom v Istanbule, minul práve koberce, pri ktorých mu od krásy vzorov a súladu farieb prechádza zrak, a vraví si, viac pestré to už byť nemôže. Až kým nepríde ku koreninám. Všetky pozná, len jedno nie: požlt.

Oregano, jasavá hora

Oregano, jasavá hora

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 13.11.2021

Nájdeme ho skoro na povrchu každej pizze ako zvláštny sivozelený dekoračný bylinkový poprašok. Pozornejším neujde, že ho takmer všade sypú aj v Portugalsku a svojou korenistou vôňou spája spolu s citrónom čerstvé zeleninovo-syrové vône v gréckom šaláte. Oregano.