Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.kultúra
.týždeň

Každé dejiny filmu sú osobné

.barbora kardošová .časopis .kultúra 05.07.2015

Spoločná kniha Františka Gyárfáša a Juraja Malíčka Naše filmové storočie nie je nič pre filmových snobov. Výber filmov, ktoré obaja hodnotia, mal jediné kritérium – aby to bolo dielo, ktoré aspoň jeden z nich dvoch nekriticky miluje. Ten druhý k tomu pripisuje svoj kritický komentár.

.týždeň

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .kultúra 21.06.2015

Tolkien, Howard, Peak, Martin, Zelazny, Le Guinová? Nie! Ak by sme v Česku a na Slovensku zostavovali rebríček tých najvýznamnejších spisovateľov fantasy, na jednom z popredných miest toho rebríčka by trčalo meno Andrzej Sapkowski. Vďaka Zaklínačovi, samozrejme, antihrdinovi bez bázne a hany, ktorý za peniaze zabíjal všakovaké fantasy príšery. Tak sme si ho zamilovali v dosiaľ neprekonaných poviedkach i neskôr, už v riadnej epickej veľkej fantasy.

.týždeň

Pohoda 2015: hrajú jubilanti

.peter Bálik .časopis .kultúra 21.06.2015

Einstürzende Neubauten 35, Bez ladu a skladu 30, Para 20, Chiki liki tu-a 20. Na trenčianskej Pohode sa nebude len hrať, ale aj oslavovať.

.týždeň

Faith No More a veteráni z roku 1993

.peter Bálik .časopis .kultúra 15.06.2015

Americká skupina Faith No More hrala po 22 rokoch opäť v Bratislave. Vtedy šlo o jeden dôležitý generačný koncert, minulú stredu sa v NTC hlavne spomínalo.

.týždeň

Sen a dizajn

.mário Gešvantner .časopis .kultúra 15.06.2015

Prečo ísť na festival dizajnu? Minimálne pre pocit snívania... Celý minulý týždeň sa na viacerých miestach v Bratislave odohrával medzinárodný festival súčasného dizajnu, Bratislava Design Week 2015.

.týždeň

Keby bol prezidentom Cigán

.filip Olšovský .peter Bálik .časopis .kultúra 15.06.2015

Dňa 1. januára 2012 televízia Joj odvysielala novoročný príhovor Pištu Lakatoša. Ten dosiahol väčšiu sledovanosť ako novoročný príhovor prezidenta Ivana Gašparoviča. Populárna postavička sa tento týždeň vracia na scénu. Spolu s Rytmausom je hlavnou hviezdou prvého slovenského animovaného filmu Lokalfilmis.

.týždeň

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .kultúra 08.06.2015

Ak by sa zaujímavosť dala merať mediálnym ohlasom, to najzaujímavejšie, čo sa v našich kinách deje, je pasovačka štvrtého Mad Maxa s druhými Avengermi. Skvelé filmy, nič proti nim, ale tepna, na ktorej treba merať pulz doby, vedie inokade.