Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.kultúra
Dobiehanie času v Tabačke

Dobiehanie času v Tabačke

.filip Olšovský .kultúra .kultúra 10.05.2015

Prešiel viac než rok, odkedy Košice prestali byť „európskym hlavným mestom kultúry“. Opadnutý záujem verejnosti aj médií sa dnes v meste snažia oživiť poslední nadšenci, ktorí odmi

.týždeň

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .kultúra 02.05.2015

Minulosť je v móde. Nálepka retro dnes dokáže predávať aj tie najväčšie bizarnosti. Akoby mýtus zlatého veku naozaj platil. Bolo lepšie. Filmy boli lepšie, knihy, videohry, komiksy, móda, bicykle, tenisky, hodinky, všetko bolo lepšie. Dizajnéri sa vracajú k starým značkám, umelci vykrádajú staré témy a príbehy, ľudia túžia po starých ideáloch. Ako veľmi je to nebezpečné, to ani netreba pripomínať, čisté zlo je späť, zvlášť ak si uvedomíme, že skutočne sú tu pokusy, aby sa do módy vrátili rifle s plesňovým vzorom.

.týždeň

Swing v službách Spojencov

.peter Bálik .časopis .kultúra 02.05.2015

Bol jednou z najväčších hviezd svojej doby. No slávu a peniaze vymenil za to, aby mohol slúžiť svojej vlasti, čo ho nakoniec stálo život. Swingová legenda Glenn Miller.

.týždeň

Súboj o Bačovu ženu vyhral divák

.peter Scherhaufer .časopis .kultúra 26.04.2015

V SND sa v závere marca zrodila unikátna perla. Čierno-biela v kostýmoch a v scénografii, zhutnená v psychológii a vo vzťahoch, vysoko cenná vo svojej umeleckej hodnote.

.týždeň

Malá vojna streamov

.peter Bálik .časopis .kultúra 26.04.2015

Streamovacie služby chceli vyriešiť problém internetového pirátstva, no zatiaľ je tento biznis behom na dlhé trate, ktorý nedávno skomplikovala nová streamovacia služba Tidal.

.týždeň

Nikdy nebudem slávny

.filip Olšovský .časopis .kultúra 25.04.2015

Výpočet piesní, albumov a filmov, na ktorých spolupracoval, pôsobí takmer neuveriteľne. Napriek tomu sa v skromných priestoroch backstageu košickej Tabačky javí ako najplachejší človek na svete. Na svete, ktorému príliš nerozumie. No vyrovnáva sa s ním najlepším možným spôsobom – hudbou. Skladateľ a huslista Owen Pallett.

.týždeň

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .kultúra 18.04.2015

„Je to akoby Sergio Leone a David Lynch mali spolu malého iránskeho rockera a strážiť im ho prišiel Nosferatu,“ povedala vraj o svojom celovečernom filmovom debute Sama nocou tmou iránsko-americká scenáristka a režisérka Ana Lily Amirpour. Podľa internetových databáz ide o žánrový mix hororu, romance a trileru, hoci v tlačovej správe k nemu sa vraví o prvom iránskom upírskom westerne.