Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Adventný zázrak

.lucia Michalková .časopis .kultúra

Keď som už-už začala lámať palicu nad nemeckou chladnou náturou, začala nám jedna staršia suseda z ničoho nič donášať ovocie a zeleninu. Vraj, keď máme tri deti... 

napríklad kilo jabĺk stojí v Mníchove tri eurá, preto sme jej vďační. Za vyše päť rokov, čo tu bývame, sme čosi také nezažili. Každý si žije tak nejako pre seba a za tým stavia neprekonateľný múr. Spoznávať cudzincov už v mojom veku nie je in. Len s jednou nemeckou rodinou sa stretávame pravidelne, aj to podotýkam, že rodičia sú „anarchisti“ a čosi ako národnosť je im fuk. Z domácich, ktorých stretávam, nedostanem väčšinou viac ako pár nezáväzných slov či žartík.

No občas sa stane zázrak: Do nášho domu sa prisťahovali novomanželia, Nemec a Indka, pre ktorých iná suseda obehla všetky byty, aby sme sa im podpísali na svadobné blahoželanie. Razom stála pred ich dverami aj fľaša šampanského a kytica kvetov. Aké netypické, krútim hlavou. V Nemecku nefunguje všetko super, ako si mnohí myslia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite