Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča
.kultúra
.týždeň

Keď verejná moc zlyhá alebo obete v Aréne

.peter Scherhaufer .časopis .kultúra 12.07.2015

Kto je skutočná obeť? Mŕtvy muž, ktorý nezvládol dôsledky svojej voľby alebo žena, ktorú šikanuje polícia? Odpoveď hľadajte v divadle Aréna.

.týždeň

Staré pušky

.peter Bálik .časopis .kultúra 12.07.2015

Le Payaco, Puding pani Elvisovej, Lavagance. Tri známe slovenské kapely robia odlišnú hudbu, no niečo ich spája. Nielen to, že na jar vydali po čase svoje nové albumy, ale aj fakt, že sú generačne spriaznené.

.týždeň

Zločin alebo alternatíva?

.zuzana Mojžišová .časopis .kultúra 12.07.2015

Česká režisérka Eva Tomanová natočila výborný sociálny dokument o členoch nanajvýš výnimočnej rodiny. Z môjho pohľadu natoľko ojedinelej, až sa mi nedarí premýšľať o filme ako celku, ale výlučne o jeho téme, vlastne hrdinoch, vlastne hrdinovi.

.týždeň

Kráľ Teodor v Bratislave

.michaela Mojžišová .časopis .kultúra 05.07.2015

Opernú sezónu 2014/2015 uzavrela „juniorská“ inscenácia Paisiellovho Kráľa Teodora v Benátkach. A hoci pilotný počin operného štúdia SND nie je svetoborným kúskom, nad ambicióznym projektom netreba lámať palicu.

.týždeň

Stalin, majdan, tiene minulosti

.peter Scherhaufer .časopis .kultúra 05.07.2015

Hriechy minulosti vždy dopadnú najťažšie na mladých! Presvedčili sa o tom aj hrdinovia niekoľkých inscenácií, ktoré do SND v Bratislave priniesol divadelný festival Eurokontext.sk. Jeho hlavnou témou bol múr – neporozumenia, ignorancie aj neznášanlivosti!

.týždeň

Každé dejiny filmu sú osobné

.barbora kardošová .časopis .kultúra 05.07.2015

Spoločná kniha Františka Gyárfáša a Juraja Malíčka Naše filmové storočie nie je nič pre filmových snobov. Výber filmov, ktoré obaja hodnotia, mal jediné kritérium – aby to bolo dielo, ktoré aspoň jeden z nich dvoch nekriticky miluje. Ten druhý k tomu pripisuje svoj kritický komentár.

.týždeň

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .kultúra 21.06.2015

Tolkien, Howard, Peak, Martin, Zelazny, Le Guinová? Nie! Ak by sme v Česku a na Slovensku zostavovali rebríček tých najvýznamnejších spisovateľov fantasy, na jednom z popredných miest toho rebríčka by trčalo meno Andrzej Sapkowski. Vďaka Zaklínačovi, samozrejme, antihrdinovi bez bázne a hany, ktorý za peniaze zabíjal všakovaké fantasy príšery. Tak sme si ho zamilovali v dosiaľ neprekonaných poviedkach i neskôr, už v riadnej epickej veľkej fantasy.

.týždeň

Pohoda 2015: hrajú jubilanti

.peter Bálik .časopis .kultúra 21.06.2015

Einstürzende Neubauten 35, Bez ladu a skladu 30, Para 20, Chiki liki tu-a 20. Na trenčianskej Pohode sa nebude len hrať, ale aj oslavovať.