Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.kultúra
.týždeň

Prekvapenia na Lide

.peter Nágel .časopis .kultúra 19.09.2015

Do hlavnej súťaže najstaršieho filmového festivalu sa po prvý raz dostal film z Venezuely. Navyše hraný debut. A hneď získal Zlatého leva. Prekvapenie? Senzácia? Áno, aj. Niečo podobné sa však už na Lide udialo.

.týždeň

Annum per annum

.andrej Šuba .časopis .kultúra 06.09.2015

Annum per annum, rok po roku, to je názov organovej skladby Arva Pärta, ktorá zaznie v rámci Konvergencií v Dóme sv. Martina. Medzinárodný festival komornej hudby sa v Bratislave od 10. do 20. septembra uskutoční už šestnástykrát.

.týždeň

Muž z Divokého východu

.peter Bálik .časopis .kultúra 06.09.2015

Nemusí to byť práve socha Berniniho, pre ktorú sme prišli o milióny eur. Poklad sa dá objaviť aj v zabudnutej kresbe pre deti. Dôkazom toho je výstava Teodor Schnitzer – muž z Divokého východu, ktorú pripravila bratislavská TOTO! je galéria.

.týždeň

Odovzdávať vieru v humánnu silu hudby

.boris Ažaltovič .časopis .kultúra 29.08.2015

Bruno Walter Symphony Orchestra pod vedením dirigenta Jacka Martina Händlera otvára nový abonentný cyklus Beethoven. Tri zo série štyroch koncertov zaznejú v Bratislave, jeden sa odohrá vo Viedni. Predaj abonentiek sa práve začal.

.týždeň

Kráľ je mŕtvy. Nech žije kráľ?

.michaela Mojžišová .časopis .kultúra 29.08.2015

Aréna v talianskej Verone, prírodný kameňolom v burgenlandskom St. Margarethene, jazerná scéna v rakúskom Bregenzi, antický amfiteáter v provensálskom Orangei.

.týždeň

Horká chuť sveta

.zuzana Mojžišová .časopis .kultúra 29.08.2015

Na slovenskom vydavateľsko-knižnom trhu sa objavil nový hráč. Volá sa Absynt, sídli v Krásne nad Kysucou a stojí za ním Poliak Filip Ostrowski. Po zoznámení s prvými troma knižkami jeho produkcie treba nahlas zvolať: Vitajte a veľa šťastia!

.týždeň

Ako starí priatelia

.peter Bálik .časopis .kultúra 23.08.2015

Minulý týždeň uplynulo 25 rokov od pamätného koncertu The Rolling Stones na pražskom Strahove. Vladimír Hanzel, niekdajší osobný tajomník českého prezidenta, bol pri všetkom podstatnom.

.týždeň

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .kultúra 16.08.2015

Skončime už, do pekla, s vykrádaním osemdesiatych rokov, chcelo sa mi zvolať, keď som prvýkrát videl trailer k filmu Pixels. Pôvodný animovaný kraťas Patricka Jeana, v ktorom svet čelí útoku starých videoherných ikon, sa stal jednou z internetových udalostí roku 2010 a šlo o milú krátku nápaditú snímku, ktorá, ak čosi naozaj nepotrebovala, tak to, aby podľa nej vznikol letný hollywoodsky blockbuster. 

.týždeň

Hudobníci hudobníkom

.peter Bálik .časopis .kultúra 16.08.2015

Ako hudobníkovi sa mu nepáčilo, ako v Bratislava fungujú predajne s hudobnými nástrojmi. Tak si s kamarátmi založil vlastnú. Pavol Smolka.

.týždeň

Keď chcete poslanie, choďte na poštu

.zuzana Mojžišová .časopis .kultúra 09.08.2015

To povedal Woody Allen, ktorého nový film Iracionálny muž práve prišiel do slovenských kín. My už dávno vieme, že jeho vyhlásenia nemôžeme brať príliš vážne.