Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hudobný rok 2016

.peter Bálik .filip Olšovský .časopis .kultúra

Niektorí muzikanti vydali svoje dlho pripravované albumy, iní sa ozvali, keď sa im to zdalo potrebné a pre niektorých sa stal uplynulý rok tým posledným. Rok 2016 v hudbe formovali veľké udalosti. Vybrali sme z nich desať podľa nás najzaujímavejších.

Hudobný rok 2016 AARON HARRIS/AP/THE CANADIAN PRESS/SITA Leonard Cohen v rozhovore k jeho najnovšiemu albumu povedal, že je pripravený zomrieť. Dňa 7. novembra 2016 sa tak naozaj stalo.

rok 2016 bude navždy rokom Davida Bowieho. Britský spevák síce zomrel začiatkom januára, no o jeho poslednom albume Blackstar, ktorý stihol vydať tri dni pred smrťou, sa hovorí dodnes. Viaceré časopisy a internetové médiá ho vo svojich koncoročných rebríčkoch označili za album roka. Takmer nikto netušil, že posledných osemnásť mesiacov života zápasil Bowie so zákernou chorobou. Všetky informácie o svojom stave však zašifroval do klipov a pesničiek, ako aj do muzikálu Lazarus, ktorý stihol dokončiť krátko pred svojou smrťou. Blackstar je Bowieho masterpiece, najlepšia hudba, akú tento umelec, ktorý sa kedysi preslávil ako Ziggy Stardust, vytvoril od čias svojich najplodnejších sedemdesiatych rokov. Pre Bowieho bol jeho posledný album tým, čo pre Václava Havla jeho Odchádzanie. Rozlúčil sa vo veľkom štýle.

„Rok 2016 bol aj rokom, keď bola hudba opäť o čosi angažovanejšia, politicky vyhranenejšia.“

festival starcov

Coachella je obrovský festival v Kalifornii, ktorý funguje už viac ako desaťročie. Jeden zo zakladateľov akcie Paul Tollet sa však rozhodol pre jeho špeciálnu verziu s názvom Desert Trip. Jeho plánom bolo dostať posledných rockových mohykánov na jedno miesto, pričom si dal podmienku, že ak jeden z nich odmietne, tak sa akcia ruší. Nakoniec súhlasili všetci. V dvoch víkendových termínoch sa v prvej polovici októbra predstavili The Rolling Stones, Bob Dylan, Paul McCartney, Neil Young, The Who aj Roger Waters (zastupujúci Pink Floyd). Pre vysoký vek účinkujúcich internetový magazín Stereogum premenoval festival na „Oldchella“, čo však nebráni tomu, aby sme Desert Trip označili za jednu z najdôležitejších hudobných udalostí tohto roka. Niečo podobné sa v budúcnosti už nezopakuje.

filmový smútok Nicka Cava

Nick Cave bol vždy vo svojich piesňach úprimný. Vždy v nich otvorene spieval o svojich zlyhaniach, bolestiach a hriechoch. V júli 2015 jeho rodinu postihla veľká tragédia, keď spevákov syn Arthur spadol zo skaly na pobreží Brightonu a na následky zranení zomrel. Stalo sa to uprostred nahrávania Nickovho nového albumu s The Bad Seeds. Obrovský smútok sa tak zákonite dostal aj do Cavových najnovších skladieb, ktoré nakoniec skončili na trúchlivej, no silnej nahrávke Skeleton Tree. Výnimočnosť týchto piesní bola zosilnená sprievodným dokumentárnym filmom One More Time With Feeling filmára Andrewa Dominika. Ten v snímke sleduje, ako sa Nick vyrovnáva s ťažkým osudom, ktorý do istej miery pomáha tlmiť práca v štúdiu. Dokument mal byť pôvodne len akýmsi promo materiálom, aby sa Cave nemusel pri rozhovoroch s novinármi vracať k chúlostivej udalosti, no nakoniec z nakrúcania vznikol hlboký a srdcervúci film, ktorý mal premiéru začiatkom septembra po celom svete vrátane slovenských kín.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite