Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Banánový chlieb, chutné dieťa krízy

Banánový chlieb, chutné dieťa krízy

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Náruživé kváskovanie, bezdôvodné postávanie s čiapkou na hlave v ľadovej vode uprostred jazera alebo chodenie po dome na rukách či nezriadené pitie džintoniku. To sú emblematické prejavy krízy. Medzi ne môžeme s pokojným svedomím zaradiť ešte jeden fenomén: banánový chlieb.

Wasabi, štipľavý tieň

Wasabi, štipľavý tieň

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Mnohí ho ochutnali, podaktorí si bez neho nevedia predstaviť svoj gastronomický život, no málokto z nich ho videl naživo. Dokonca ani tá zelená pasta, ktorá sa v našich končinách predáva pod jeho menom. Mnohí ho ochutnali, no nebolo to wasabi.

Orechy a karamel

Orechy a karamel

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Nechýbajú pri žiadnych sviatkoch, tobôž nie pri tých vianočných. Spomedzi zákuskov nevyhrávajú súťaže krásy, no pokiaľ ide o výskyt, nemajú v našich končinách konkurenciu. Sú všade. A nie je to len tým, že sa pripravujú veľmi ľahko. Grilážové rezy.

Saturejka: Nemravná bylinka

Saturejka: Nemravná bylinka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Niečo medzi tymiánom a rozmarínom. Je súčasťou viacerých dôležitých koreniacich zmesí, no samostatne sa o nej hovorí primálo, niektorí ju dokonca ani nepoznajú. A pritom ide o jednu z najdôležitejších byliniek európskej kuchyne. Krásna, vznešená, za každých okolností elegantná saturejka.

Som tam, šalát z raja

Som tam, šalát z raja

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

V miske či na tanieri ležia lesklé, podozrivo zdravo vyzerajúce bielo-zelené rezance. Našinec tuší, že je to asi nejaká nastrúhaná zelenina, jednoduchá príloha k mäsu, a preto veľa od toho nečaká. Chyba. Láska na celý život: som tam.

Požlt, bylinka na hojenie rán

Požlt, bylinka na hojenie rán

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Človek sa prediera trhom v Istanbule, minul práve koberce, pri ktorých mu od krásy vzorov a súladu farieb prechádza zrak, a vraví si, viac pestré to už byť nemôže. Až kým nepríde ku koreninám. Všetky pozná, len jedno nie: požlt.

Oregano, jasavá hora

Oregano, jasavá hora

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Nájdeme ho skoro na povrchu každej pizze ako zvláštny sivozelený dekoračný bylinkový poprašok. Pozornejším neujde, že ho takmer všade sypú aj v Portugalsku a svojou korenistou vôňou spája spolu s citrónom čerstvé zeleninovo-syrové vône v gréckom šaláte. Oregano.

Diabolské korenie

Diabolské korenie

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Môžeme si ju pomýliť s čiernym korením. Tiež sú to malé, trošku zvráskavené čierne a hnedé guľôčky. No tam sa podobnosť končí. Tu si totiž hneď všimneme aj malý chvostík, ktorý z guľočky vyrastá, a tiež inú, exotickejšiu chuť. Kubéba.

Kristova koruna

Kristova koruna

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Na torte či v pohári s ľadovou triešťou sa nám prevaľujú malé lesklé slzičky v žiarivo oranžovej či žltozelenej šťave. Vyzerajú ako zrniečka z vytlačených egrešov či hrozna, no omnoho väčšie. Slzičky nechutia, dôležitá je šťava. Podmanivá a chuťovo ohromujúca. Marakuja.

Osso buco, anjelská noha z Milána

Osso buco, anjelská noha z Milána

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Špagety, rizoto, pizza. Notoricky známe jedlá, ktoré vie zo seba okamžite vysypať ktorýkoľvek účastník vedomostného kvízu, keď sa ho spýtajú na taliansku kuchyňu. Kto by však chcel ohúriť publikum niečím iným, ako len talianskym fastfoodom a prílohami, povie napríklad osso buco.