Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Prirovnávajú ju k francúzskej galetke či talianskej pizze. Čo je japonská palacinka Okonomijaki?

Prirovnávajú ju k francúzskej galetke či talianskej pizze. Čo je japonská palacinka Okonomijaki?

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Vyzerá ako baretka, na ktorú niekto v poslednej chvíli naniesol károvaný vzor. Inde zas pripomína čudnú hubu, čo sa dvíha spod ihličia kapusty a vôbec nevyzerá ako jedlá. No stačí zobrať paličky, odtrhnúť kúsok, ochutnať a človek je stratený. Okonomijaki.

Bol raz jeden strapec. Kedysi patrili hrozienka medzi to najvzácnejšie, čo sa do Európy dovážalo.

Bol raz jeden strapec. Kedysi patrili hrozienka medzi to najvzácnejšie, čo sa do Európy dovážalo.

.jozef Koleják .spoločnosť .dobré jedlo

Sú takou bežnou a ľahko dostupnou súčasťou koláčov, dezertov, pudingov či plniek, že ich považujeme za samozrejmosť. Pričom kedysi boli nielen vysoko cenenou odmenou, ale niekde doslova platidlom. A vďaka tomu sa dostali aj do ustálených slovných spojení – hrozienka.

Kedysi nápoj Keltov a Vikingov. Dnes je z neho hipsterská hviezda

Kedysi nápoj Keltov a Vikingov. Dnes je z neho hipsterská hviezda

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

V Británii nikdy nezmizol z ponuky barov. Popri pivách rôzneho druhu vždy bolo v ponuke na dvoch-troch pípach aj toto jablčné perlivé víno s pohnutou históriou. Ešte pred takými dvadsiatimi rokmi si na naň na kontinente málokto spomenul. Dnes je z neho hipsterská hviezda. Cider.

Nugát. Striedma cukrovinka zo Stredomoria s exotickým a hriešnym nábojom

Nugát. Striedma cukrovinka zo Stredomoria s exotickým a hriešnym nábojom

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Býva v bonbónoch, v tabuľkách plnených čokolád, v zákuskoch, dezertoch. Prosto všade je doma a len čaká na to, keď pod náporom nášho jazyka vykĺzne zo svojho príbytku, ohreje sa v našej ústnej dutine a rozuteká sa tam do všetkých kútov: nugát.

Tortilla: Základná potravina pre amerických astronautov

Tortilla: Základná potravina pre amerických astronautov

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Malé utešené koliesko, nie väčšie ako naša dlaň. Ak je pripravené z kukurice, je krásne drapľavé, nadýchané a v chuti akési sýtejšie a sladšie ako jeho verzia z pšeničnej múky. Tá je zase oproti nemu omnoho väčšia a ohybnejšia. Tortilla.

Likér leštidlo

Likér leštidlo

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Kľúčová prísada mnohých omáčok a marinád japonskej kuchyne. Aj vďaka nej má kulinárske umenie z tohto kraja sveta všade taký cveng. Na pohľad nič zaujímavé a svetoborné: priesvitná tekutina pripomínajúca redší sirup, nevýrazná sladkokyslá chuť aj vôňa. A pritom zázrak. Mirin.

Odkiaľ k nám dorazil španielsky vtáčik

Odkiaľ k nám dorazil španielsky vtáčik

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Malý socialistický človek kráča s hranatou taškou do školy. Keď ho budova zhltne, podíde k svojej skrinke s prezuvkami pri školskej jedálni a začuje povedomý buchot. Tety kuchárky naklepávajú mäso. To môže znamenať len dve veci: buď sa robí rezeň alebo... španielsky vtáčik.

Perkelt, paprikáš, guláš alebo tokáň?

Perkelt, paprikáš, guláš alebo tokáň?

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Je v tom riadny guláš. Ako napokon skoro vo všetkom, čo sa varilo v obrovskom hrnci s názvom Rakúsko-Uhorská monarchia. Jedni pridali to, iní ono, ďalší zas skomolili názov alebo nazvali niečo opačne. Nikto nevie: perkelt, paprikáš, guláš alebo tokáň?

Kultové jedlo každého leta: Plnená paprika

Kultové jedlo každého leta: Plnená paprika

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Je horúce leto a namiesto toho, aby sme sa navzájom častovali len chladivými šalátikmi s iskrivými zálievkami, my stojíme pri hrnci veľkom ako svet, potíme sa, ruky zababrané po lakte, a to len aby sme najbližším pripravili kultové jedlo každého leta: plnenú papriku.

Šúľance. Dezert prebúdzajúci spomienky na bezstarostné časy detstva

Šúľance. Dezert prebúdzajúci spomienky na bezstarostné časy detstva

.jozef Koleják .spoločnosť .dobré jedlo

Objednávame ich v reštaurácii alebo varíme doma deťom. No veľmi dobre vieme, ako skončia. Ukáž, len ochutnám. Už nechceš? Daj, dojem. Dieťa-nedieťa, diéta-nediéta, okamžite ich kladieme jeden po druhom do úst. Krásne obliate maslom a posypané sladkou strúhankou či mletým makom. Šúľance.