Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Pastiersky chlebíček

Pastiersky chlebíček

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 01.07.2022

Pri potulkách Španielskom, Portugalskom či Južnou Amerikou natrafíme zvyčajne ráno na čosi, čo z diaľky pripomína pokrkvané párky a zblízka pečivo. Vytŕča z tanierikov či dokonca papierových vreciek a ľudia ho konzumujú s neskrývanou vášňou. Churros (čítame čuros).

Éclair, francúzske banániky

Éclair, francúzske banániky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 17.06.2022

Tak ako naše odievanie, aj jedlo pravidelne podlieha rôznym módnym vlnám. Raz je na výslní to, inokedy ono. Často niečo upadne do zabudnutia, aby sa po rokoch vynorilo s novonadobudnutou slávou. Výnimkou nie sú ani zákusky. Éclair.

Uzlíček – praclík

Uzlíček – praclík

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 03.06.2022

Máme ho na stole častejšie, ako by sme si mohli myslieť. Pri každej návšteve, večernom maškrtení či na výlete nás sprevádza ako malý snack v podobe tyčiniek. Chrumkavých a obsypaných soľou. Kto by si pomyslel, že ich predchodcom je obyčajný praclík?

Kráľ ovocia, Durian

Kráľ ovocia, Durian

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 29.05.2022

Cítiť ho zďaleka. Už keď sa v tých sparných horúčavách človek blíži k miestnemu trhu, kde ženičky posedávajú pri rozprestretých plachtách s ťažko identifikovateľnou zeleninou, je to tam. Ťaživý závan ovocia, ktoré vyzerá naozaj impozantne. Durian.

Hamburger, hrdina modernej doby

Hamburger, hrdina modernej doby

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 22.05.2022

V poslednom čase polovicu gastronomických debát v časopisoch a na sociálnych sieťach okupuje jeden-jediný fenomén. Človek by sa nazdal, že pôjde o niečo výnimočné, no kdeže: jednoduchý žemľový sendvič, kde strednú časť tvorí hovädzia fašírka: hamburger.

Bageta, francúzska palica

Bageta, francúzska palica

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 15.05.2022

Je skoré ráno a Paríž sa ešte len prebúdza. Rýchla sprcha, niečo nenútené na seba, topánky, kľúče a zbehnutie po schodoch. Prejsť po ulici zopár metrov spolu s podobne postihnutými a postaviť sa do radu pred najbližšiu pekáreň. Bageta.

Ženšen, koreň lásky

Ženšen, koreň lásky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 01.05.2022

Je máj, lásky čas. A ako vieme, tá chodí zásadne cez žalúdok. Okrem chutnej večere sa však ľudstvo lásku pokúšalo poistiť rôznymi zázračnými spôsobmi, medzi ktoré patrili užívanie bylín, koreňov či bizarných potravín. Zo všetkých afrodiziák je tým najzvláštnejším ženšen.

Kajenské korenie – štipľavý indiánsky prach

Kajenské korenie – štipľavý indiánsky prach

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 17.04.2022

Niektorí ho máme doma, iní ho stretávajú len ako pikantné dochucovadlo, ktoré nájdu na reštauračných stoloch pri klasickom korení, soli, olivovom oleji a vínnom octe. Podobá sa na našu štipľavú papriku, no nie je to ona. Kajenské korenie.

Wafľa alebo lievanec z Lutychu

Wafľa alebo lievanec z Lutychu

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 03.04.2022

Najčastejšie ho vidíme na festivaloch. Mriežkované čudo, na povrchu chrumkavé, vnútri mäkké ako vankúšik. Na jeho mriežkované telo nám nakladú ovocie, zalejú ho čokoládou a všetko zavŕšia štedrým kopcom šľahačky. Niekde ho volajú gofri, inde zas vafľa.

Vidlička, luxusný bodec novoveku

Vidlička, luxusný bodec novoveku

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 20.03.2022

Je súčasťou príboru a z troch náčiní je najmladšie. Ako to už pri najmladších súrodencoch býva, je výstredné a robí neustále problémy. Dlho si s ním ľudstvo nevedelo rady, predovšetkým cirkev. Prinieslo však k stolu eleganciu a etiketu. Vidlička.