Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Medvede dostali ženy

Medvede dostali ženy

.peter Nágel .kultúra .film 04.03.2018

Predpovede, ako dopadne 68. ročník filmového festivalu Berlinale, sa celkom nenaplnili. Hoci kandidátov na zisk Zlatého medveďa sa tipovalo viac, napokon sa z výhry tešila neznáma Rumunka Adina Pintilie, ktorá natočila experimentálnu a provokatívnu štúdiu o intimite a sexualite.

.týždeň

Husákove deti o Husákovi

.michal Novota .kultúra .knižnica 04.03.2018

Ôsmeho júna 1990 sa začali prvé slobodné voľby v Československu po 41 rokoch komunistickej totality. My Husákove deti sme v tom čase ešte väčšinou drali školské lavice.

Malý Berlín v Malom Ríme

Malý Berlín v Malom Ríme

.anton Vydra .kultúra .zásah 04.03.2018

V Trnave sa otvorili priestory unikátneho kultúrneho centra. Cez masívnu tmavohnedú bránu sa dostaneme do sveta, ktorý je citlivým prepojením dávnej minulosti so súčasnosťou. A nebije sa to. Naopak.

.týždeň

CTRL+ALT+PO

.kristína Šebejová .kultúra 04.03.2018

Nevieme, nedá sa, nechceme. A tak skúšame znova: CTRL + c, CTRL + v. Opakujte si to nahlas a dostatočne rýchlo a zacítite pulz prítomný pri tvorbe akéhokoľvek projektu na východe Slovenska, ktorý dostal nálepku „alternatívny“.

Mafia v knihe, mafia v telke

Mafia v knihe, mafia v telke

.filip Olšovský .kultúra .film 03.03.2018

Britská BBC začiatkom roka odvysielala osemdielnu sériu McMafia, ktorá zarezonovala aj u nás. Je založená na prelomovej knihe novinára Mishu Glennyho, v ktorej popísal fungovanie novodobej mafie po celom svete.

Kraa – piaty ročník festivalu skutočne súčasnej hudby v A4

Kraa – piaty ročník festivalu skutočne súčasnej hudby v A4

.peter Dolník .kultúra 28.02.2018

Čo je to súčasná hudba? Definícií a sebavedomých pomenovaní už bolo naozaj dosť. Preto je podtitul myslený trochu ironicky, ale aj trochu vážne.

Britskí rockeri Ride na Pohode

Britskí rockeri Ride na Pohode

.peter Bálik .kultúra 27.02.2018

Stará britská gitarovka po rokoch vstala z mŕtvych a chystá sa aj na tohtoročnú Pohodu.

Na ramenách otcov

Na ramenách otcov

.peter Bálik .kultúra .hudba 26.02.2018

Jeden má rád melodické pesničky, druhý moderné blues a tretí Jimiho Hendrixa. Vlada Nosáľa, Jerguša Oravca a Mariána Luckého spája podstatná vec: všetci traja patria k novej vlne slovenských hudobníkov, ktorí sa rozhodli pre hudbu vychádzajúcu zo 60. rokov.

Spielberg proti Pentagónu

Spielberg proti Pentagónu

.michal Novota .kultúra .film 25.02.2018

Súboj medzi novinárskou slobodou publikovať vládne tajnosti a schopnosťou prezidenta používať svoje tajomstvá ako predĺženú ruku politiky je hlavným námetom politického trileru Stevena Spielberga natočeného podľa skutočných udalostí okolo kauzy Pentagon Papers.

.týždeň

Keď je funkcionalizmus nedostupný

.eva Čobejová .kultúra .zásah 25.02.2018

V Žiline sa vám môže prihodiť aj toto: chcete si ísť pozrieť, ako to vyzerá v obnovenej Novej synagóge, ale máte smolu. Je desať hodín dopoludnia a synagóga je zavretá, otvoria až o jednej.