Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Filmy .týždňa: Oscarová pecka aj noví Krotitelia duchov

.martin Papšo .kultúra .kultúra

Výsledky Oscarov sú v čase písania tohto článku vo hviezdach, ale vy ich už poznáte. Takmer s istotou si nejakú sošku uchmatol jeden z filmov, ktorý má u nás aktuálne premiéru v bežných kinách. Tých premiér bolo tento týždeň naozaj požehnane.

Filmy .týždňa: Oscarová pecka aj noví Krotitelia duchov PRESSFOTO AEROFILMS Hidetoši Nišidžima ako Júsuke Kafuku a Tóko Miura ako Misaki Watari v japonskom filme Rjúsukeho Hamagučiho Drive my car, 2021.

krotenie duchov aj hľadanie pokladu nám pripomenú hity minulých rokov, ale hlavným ťahákom bude japonská dráma spomínaná v úvode. Viacero noviniek sa sem nezmestí, pretože ich pribudlo naozaj veľa: dva animáky (Belle a Príšerákovci 2), francúzska paródia na superhrdinské filmy (Badman) alebo česko-slovenská dráma (Správa o záchrane mŕtveho). Asi najlepší z nich je Najhorší človek na svete (a nie je o tom, kto vám prvý napadol) – komediálne ladená dráma z Nórska. Tak možno o niektorom z nich niekedy nabudúce.

film týždňa: Drive my car

Júsuke Kafuku je divadelný herec a režisér, ktorý pripravuje adaptáciu Uja Váňu od Čechova pre divadelný festival v Hirošime. Rád jazdí sám vo svojom červenom aute, kde si v rámci prípravy púšťa audiokazety s divadelnými hrami, ale je nútený prenechať šoférovanie málovravnej profesionálnej vodičke Misaki. Časom si k sebe nájdu cestu a všeličo sa o sebe dozvedia. 

Drive my car je adaptáciou rovnomennej poviedky známeho japonského spisovateľa Harukiho Murakamiho zo zbierky poviedok Men without women (vyšla v českom preklade pod názvom Muži, kteří nemají ženy) o mužoch, ktorí za rôznych okolností stratili alebo strácajú ženy. V prípade Júsukeho Kafuku to bola nečakaná smrť manželky. Hoci navonok pôsobí pokojne a vyrovnane, vnútorne sa veľmi trápi.

Dej filmu plynie pomaly, nikam sa neponáhľa a v podstate sa toho dlho veľa neudeje. Vyžaduje si istú dávku trpezlivosti, ale kto si dá aspoň trochu námahy, tomu sa roztvorí krásny svet emócií. Tie sa tiež spočiatku príliš neprejavujú a v podstate paralelne kopírujú prípravu divadelnej hry. Tá sa pri úvodných skúškach len mechanicky číta a dráma sa začne črtať až po osvojení textu. Až keď postavy/herci vedia, čo chcú povedať a komu. Aj hlavná dvojica sa postupne zbližuje, viac komunikuje, dokáže si prezrádzať tajomstvá, a tak sa vyrovnávať s minulosťou, smútkom a prípadným pocitom viny. 

Je osviežujúce vidieť film, ktorý nerieši žiadne ideologické hlúposti a sústredí sa len na, s prepáčením, nadčasové témy. Také, ktoré trápili ľudí rovnako za Čechova, ako aj teraz. A to není málo, Antone Pavloviči. 5 hviezdičiek, a je úplne jedno či to okrem zahraničného Oscara vyhralo aj v iných kategóriách.

krotitelia duchov: Dedičstvo

Od prvých Krotiteľov duchov uplynulo už takmer 40 rokov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite