Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy týždňa: Svěrákovci, Disney aj Channing Tatum

.martin Papšo .kultúra .kultúra

My konzervatívci sme konečne zistili, že Putin nechce kultúrne vojny. On chce nekultúrne vojny. Dajme však vojnu na chvíľu bokom a pozrime sa, čo je nové v kultúre. A špeciálne v kine. Tam sa dá aspoň chvíľkovo uniknúť pred strašlivými správami.

Filmy týždňa: Svěrákovci, Disney aj Channing Tatum PRESSFOTO MAGIC BOX Zdeněk Svěrák ako spisovateľ Karol Šejnoha a Daniela Kolářová ako jeho žena vo filme Betlémské světlo v réžii Jana Svěráka, 2022.

unik to bude ideálny, pretože všetky premiéry tohto týždňa sú zábavné, príjemné na sledovanie a iste oceníme výrazne prítomný prvok rodiny. Najprv sa krásnym filmom vráti rodina Svěrákovcov. Disney predstaví zázračnú kolumbijskú rodinu, vhodnú pre celú rodinu. A na záver niečo o psovi, ktorý síce rodinu stratil, ale hádam si niekoho nájde.

film týždňa: Betlémské světlo

Príbeh o starnúcom spisovateľovi Karlovi Šejnohovi, ktorému začnú vstupovať do života postavy z jeho poviedok a každá niečo chce. Fotograf Matěj by chcel získať magistru z lekárne, automechanik Bakalář chce byť liečiteľom a pán Bohumil ho prosí o zázrak. A Šejnohova skutočná manželka by chcela viacej pozornosti.

Režisér Jan Svěrák si vybral tri poviedky svojho otca Zdeňka a spojil ich dohromady skrze novú postavu autora – stvoriteľa, ktorý má rád svoje postavy, nech už sú akékoľvek. Scenár písal Jan, ale spoločne ho potom „proveselovali“. Vzniklo tak dielo, ktoré je osobné, nostalgické, vtipné a láskavo si občas uťahuje z jeho otca. Postavy sú výborne obsadené a pritom sú to všetko ich obľúbení herci z predošlých spoločných filmov. 

Nevedno, či niekto prirovnával Zdeňka Svěráka k Woodymu Allenovi, ale pri tejto príležitosti sa to celkom ponúka. Viacerí si postavu Karla Šejnohu budú určite identifikovať s jej predstaviteľom, čo sa Woodymu deje celú kariéru. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite