Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ásgeir - Sivé islandské nebo

.dušan Šándor .kultúra

Legendárna hudobná skupina Sugarcubes pomohla mnohým začínajúcim tvorcom na Islande. Svetovo známymi sa stali napr. Emilíana Torrini a ďalší. A jedným z nich bol aj Ásgeir (Trausti Einarsson, čítaj [aus:ceir].)

Ásgeir - Sivé islandské nebo

práve koncom minulého roka vydal Ásgeir svoj nový, piaty album. Obsahuje len štyri skladby. Pôsobí veľmi zrelo a nadčasovo. Cítiť z neho, že Island a Islanďania sú živlami prírody tak ošľahaní a vyformovaní, že ani pandémia nemusí zmeniť, či poznačiť ich duševné rozpoloženie. Album hovorí o štyroch príbehoch, ktoré sa mohli stať aj pred covidom, ale podľa slov Ásgeira sú texty jeho nového albumu ovplyvnené aj lockdownom. 

Najúspešnejšia je zatiaľ skladba Sister - jemná balada o sestre. V jej texte opisuje jeho otec (autor textu) clivosť za svojou sestrou. Pýta sa čo robí ráno keď sa zobudí na opačnom konci ostrova, aké prekážky ju postretávajú, na čo myslí, ako mu chýba. „počúvaj sestra zvuky času“.   

Ďalšia skladba The Sky Is Painted Gray Today metaforicky hovorí o sivej oblohe a o ceste po nespevnených cestách Islandu, kde boj živlov, prírody a človeka prirovnáva k nášmu ľudskému údelu a životu s jeho výzvami. „V zdesení je ťažké myslieť najprv na priateľa, ale pri pohľade bližšie vidíme podstatné veci v živote a vlny sú bojom života a tá loď na vlnách si práve ty. Teraz vidím, čo je pravda.“

Skladba On the Edge (Na hrane) je báseň, ťažko preložiteľná metafora „Nikdy som si nemyslel, že budem musieť robiť veci na hrane.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite