Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Päťdesiatročný tulák

Päťdesiatročný tulák

.peter Bálik .kultúra 18.02.2018

Na začiatku bol bluesman Muddy Waters a jeho skladba Rollin‘ Stone. Po nej sa neskôr pomenovali The Rolling Stones. Potom prišiel Bob Dylan, ktorý zložil hit Like A Rollin‘ Stone. A  mladý novinár Jann Wenner sa potom inšpiroval svojimi obľúbencami a nazval svoj časopis Rolling Stone.

.týždeň

Prvý mainstreamový superhrdina tmavej pleti

.juraj Malíček .kultúra .zásah 18.02.2018

Už som videl hocičo, nebránim sa prakticky žiadnym filmovým úletom, ale Čierny panter mi vyslovene rozhodil poistky. Svojím spôsobom fascinujúce, zaujímavá skúsenosť, akurát také čosi sa dá povedať aj o strihaní nechtov krovinorezom.

Ludwig van

Ludwig van

.andrej Šuba .kultúra .esej 18.02.2018

Enfant terrible viedenskej spoločnosti, idol romantikov, tvorca milovaný publikom, zbožňovaný snobmi. Beethoven je symbolom klasickej hudby, popkultúrnou ikonou, no jeho dielom si poslúžili aj totalitné režimy. Hudobný svet sa pripravuje na 250. výročie jeho narodenia, ktoré pripadne na rok 2020.

Dokážete aj vy prekročiť Hranice?

Dokážete aj vy prekročiť Hranice?

.redakcia .kultúra 18.02.2018

Hoci v Bratislave nie je ani zďaleka toľko divadiel, ako napríklad v Prahe, v našom hlavnom meste sa neustále rozrastá podhubie mladých a tvorivých umelcov. Kvalitnú inscenáciu dokáže divákovi nepochybne priniesť aj novozaložené umelecké zoskupenie Uhol_92.

.recka týždňa: Django Django – Marble Skies

.recka týždňa: Django Django – Marble Skies

.filip Olšovský .kultúra 16.02.2018

Django Django našli chuť, ktorá ich hnala do prvého albumu, no konečný výsledok tým trochu ochudobnili a spravili krok vzad. Po treťom albume nahrali druhý.

.do slova zaľúbení: Peter Zajac

.do slova zaľúbení: Peter Zajac

.jablko .kultúra 14.02.2018

Do slova zaľúbený literárny vedec a zakladajúci člen VPN Peter Zajac číta krásne texty o láske so skutočnou láskou k literatúre.

Slnko Records: Desaťkrát naj

Slnko Records: Desaťkrát naj

.peter Bálik .kultúra .hudba 11.02.2018

Kedysi začínali s napaľovanými cédečkami a ručne vyrábanými obalmi, dnes na logu slnka vychádzajú také mená ako Jana Kirschner, Katarzia alebo Korben Dallas. Hudobné vydavateľstvo Slnko Records sa dostalo k albumu s poradovým číslom 100.

.týždeň

Nie podzemná, ale kanálová cirkev

.ján Tkáč .kultúra .knižnica 11.02.2018

Medzi mojimi známymi sa pred pár týždňami strhla vášnivá diskusia, ktorá trvá dodnes. Týka sa útlej knihy, ktorá rozdeľuje i spája, vyvoláva protichodné reakcie a každý, kto ju ešte nečítal, sa jej vraj nevie dočkať. Nevyžádané rady mládeži od českého kňaza Marka Váchu.

.týždeň

Vlakom do katastrofy

.františek Gyárfáš .kultúra .zásah 11.02.2018

Vo filme 15:17 do Paríža sa trojica kalifornských kamarátov vyberie na výlet do Európy. Skamarátili sa na základnej škole, čakajúc pred riaditeľňou na pokarhanie.

.týždeň

Na sídlisku, doma

.milan Kolcun .kultúra 11.02.2018

Každý bol raz malý, hoci niekomu to zostalo doteraz. No jeho telo už aj tak nevkĺzne všade tam, kam sa svižne strčilo vtedy. Chodiac okolo metrových kríkov nechápem, ako sme v nich dokázali mať bunkre, do ktorých sa vošla celá partia.