Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Knižnica .týždňa: Vojnou sa to nekončí – dve knihy o Rusku

.alexandra Jurišová .kultúra .kultúra

V týchto dňoch sme svedkami bolesti a strát, no aj sily a bojovnosti o slobodu Ukrajiny na jednej strane a postupného úpadku Ruska na viacerých úrovniach na druhej strane. Aby sme aspoň sčasti pochopili, prečo tieto dve susedné krajiny vedú vojnu a to, ktorá z nich je agresor, musíme najprv pochopiť súvislosti a vedieť o udalostiach, ktoré sa stali ešte pred ňou.

Knižnica .týždňa: Vojnou sa to nekončí – dve knihy o Rusku Alexandr Mitrofanov: Mrazík s pendrekem v ruce. Prostor 2022. Ondřej Kundra: Novičok nebo kulka: Jak umírají Putinovi kritici. Paseka, 2021.

americký filozof a ekonóm Francis Fukuyama po páde ruského socializmu vyhlásil, že nastáva koniec dejín. Mnohí si vtedy jeho výrok interpretovali tak, že sa v Rusku rodí liberálna demokracia so sociálnymi istotami. A tie predsa ľudia zúfalo potrebujú, všakže...

Rusi však v tom čase neprijímali pomoc od západných krajín práve najlepšie, skôr ich gestá vnímali ako urážku ich monumentálneho a hrdého ruského impéria. Ale boli si vedomí toho, že ak pomoc od Západu neprijmú, hrozí im skutočný hladomor. V týchto dňoch vidíme veľmi podobnú rovnicu, ktorá napokon potvrdzuje dôležitosť sankcií voči Rusku.

Je to priam až tragikomické, keď si uvedomíme, že nech sa ruský prezident Vladimir Putin akokoľvek vehementne opäť snaží ohradiť voči Západu, nepomôže mu to. Jeho krajina totiž dodnes vo veľkej miere využíva výhody pochádzajúce práve z týchto oblastí, ktoré by tiež veľmi rád zrovnal so zemou.

nemôžeme si zakrývať oči ako dieťa

Reštriktívne opatrenia, ktoré súvisia s vojnou na Ukrajine, budú mať pre Rusko destabilizujúce následky, ktoré sa ešte viac prehĺbia a otrasú ekonomickými základmi vnútri tejto krajiny. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite