Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Autor, ktorého škrtli z učebníc

.štefan Chrappa .kultúra .kultúra

Peter Pišťanek prevrátil slovenskú literatúru na hlavu. Alebo skôr z hlavy ju postavil na nohy. Tabuizované témy hodil pod mikroskop a zasvietil na ne reflektory. Dnes o ňom vypovedá vedecká publikácia On, Pišťanek z pera literárneho vedca Petra Darovca.

Autor, ktorého škrtli z učebníc DANGLÁR/LITERÁRNE INFORMAČNÉ CENTRUM Uverejnené ilustrácie, ktorých autorom je Danglár, sú z knihy Petra Darovca On, Pišťanek. Monografia s dizajnom Borisa Meluša vyšla v Literárnom informačnom centre v roku 2020.

ako sa táto kniha rodila?

Má to tri rozmery. O Pišťankovej tvorbe píšem takmer tridsať rokov. Povedal som si, že je čas to zarámcovať. Okrem toho, pred desiatimi rokmi som napísal knihu o Pavlovi Vilikovskom, ktorý je spolu s Petrom Pišťankom pre mňa  najzaujímavejším autorom, akého v literatúre ostatných desaťročí máme. Teraz bol čas venovať sa tomu druhému.  Touto knihou som naplnil svoj pracovný program. No a nakoniec – celkom pragmaticky – prišla ponuka z Literárneho informačního centra na takúto knihu.  

hypotetická otázka, ak by sme chceli urobiť podobné knihy o iných súčasných slovenských autoroch, mali by sme o kom?

Určite mali, akurát sa možno nezhodneme na tom, kto by to mal byť. Pretože základná definícia súčasnej literatúry je tá, že sa v nej nikto v skutočnosti poriadne nevyzná. Vlastne ani nemôže vyznať. 

prečo?

Nemáme od nej odstup. Žijeme s ňou, čítame ju, ale ešte sme si neurobili jej literárnohistorické zhodnotenie a triedenie. Zo všetkých tých dnešných autorov raz zrejme ostanú tí dvaja-traja, o ktorých sa potom chudáci decká budú učiť. 

pre vás tam svieti kto?

Za seba odpovedám, že by tam mohlo byť zopár autorov, o ktorých by sa už dnes oplatilo písať. Taký Márius Kopcsay má za sebou určite také dielo, ktoré by si zaslúžilo interpretačnú knihu. Máme aj veľmi silnú generáciu ženských autoriek, ktorým by sa oplatilo venovať. To je fenomén. Nevznikla tu monografia napríklad o Stanislavovi Rakúsovi. Pišťanek však z toho výrazne vytŕča, pretože zmenil pravidlá hry. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite