Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

A wop bop alu bop, a wop bam boom!

.peter Bálik .kultúra .kultúra

Bob Dylan sa chcel ako mladík votrieť do jeho sprievodnej kapely, Jimi Hendrix a Prince od neho odkukali jeho look a Mick Jagger a The Beatles od neho brali rozumy, ako zapôsobiť na svoje publikum. Bez Litttle Richarda by svetová popmusic vyzerala inak. Jeden z otcov –zakladateľov rokenrolu zomrel minulý týždeň vo veku 87 rokov.

A wop bop alu bop, a wop bam boom! RETNA/PROFIMEDIA Little Richard v Novembri 1966 počas promovania albumu I Need Love/The Commandments of Love vo Veľkej Británii.

little Richard bol autor mnohých rokenrolových hitov, no preslávil sa aj ako skvelý performer, ktorý na svojich koncertoch dokázal rozparádiť publikum do najvyšších otáčok. Keďže priveľmi dbal na svoj zovňajšok, ktorý bol preňho rovnako dôležitý ako jeho piesne, stal sa prvou dokonalou rockovou hviezdou. Bol jeden z prvých muzikantov, na ktorého ženská časť publika hádzala svoje nohavičky aj napriek tomu, že jeho sexualita bola témou mnohých dohadov. Little Richard bol prvým androgýnny muzikant, ktorého príbeh hovorí o tom, že sila rokenrolu nie je len záležitosť svalov.

tutti Frutti

Autor hitov Tutti Frutti alebo Long Tall Sally sa narodil v roku 1932 ako Richard Wayne Penniman v hlboko zbožnej rodine. Pochádzal z dvanástich detí, no už od malička vytŕčal. Nielen pre svoj malý vzrast či krívanie na jednu nohu, ktorú mal od narodenia o čosi kratšiu, no najmä pre svoje zženštilé správanie, čo neskôr vysvetľoval tým, že vyrastal hlavne medzi sestrami. Ako všetci rokenroloví pionieri tej doby, aj Richard sa k hudbe dostal spievaním gospelov, pričom už vtedy používal svoju neskoršiu zbraň – o tóninu vyšším spevom dokázal prekričať celý zbor. Jeho krik bol pre zvyšok miestami taký neznesiteľný, že ho z kolektívu vyhodili. Keď mal štrnásť, rozhodol sa, že sa stane spevákom a klaviristom, ale podľa svojich pravidiel. Neskôr povedal, že vyšiel z prostredia, ktoré počúvalo orchestrálnu hudbu alebo Ellu Fitzgerald, no on v sebe už vtedy cítil, že musí existovať niečo živšie a hlučnejšie, ale nevedel to nikde nájsť. Až neskôr si uvedomil, že to, čo hľadá, je v skutočnosti on sám.

V prvej polovici 50. rokov nahrával pre rôzne obskúrne značky, no jeho singlom takmer nikto nevenoval dostatočnú pozornosť. Zdrvený Richard sa vrátil domov a živil sa ako umývač riadov, no zhodou okolností sa jeho demo dostal k hľadačovi talentov a producentovi Robertovi „Bumpsovi“ Blackwellovi, ktorý v ňom uvidel budúceho Raya Charlesa či Fatsa Domina.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite