Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.kultúra
.týždeň

Tekutá múza v Národnej galérii

.juraj Kováčik .časopis .kultúra 18.04.2015

„V našej obci všetci pijú, iba Ďuro nie,” začína sa jedna z najznámejších pesničiek skladateľského tandemu Lasica – Filip. Alkohol, jeho miesto v našich životoch a vo výtvarných dielach sa stali témou najnovšej výstavy v Národnej galérii uvedenej pod názvom Tekutá múza.

Noty a kvóty

Noty a kvóty

.peter Bálik .juraj Kušnierik .kultúra .kultúra 18.04.2015

Do parlamentu ide novela o 25-percentnej kvóte slovenskej hudby v rádiách. Komerčné rádiá sa búria, niektoré zvažujú aj právne kroky, no za túto kvótu si tak trochu môžu aj samy.

Veľká ryba na Dunaji

Veľká ryba na Dunaji

.juraj Kováčik .kultúra .kultúra 13.04.2015

Laco Teren v Danubiane nie je jednoduchá téma. Prvého poznám príliš dobre na to, aby som sa mohol čo i len tváriť, že tu ide o pokus o recenziu, tá druhá je zase v pamäti uložená v mäteži rozporov, dobrých zážitkov a zlých správ.

.týždeň

Tri akordy a dobrý pocit

.peter Bálik .časopis .kultúra 13.04.2015

Bol jednou z tvárí prvého ročníka Superstar, ale v slovenskej popmusic sa mu podarilo presadiť až po dlhých desiatich rokoch. Potom úspech prišiel ako blesk z čistého neba. Adam Ďurica.

.týždeň

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .kultúra 06.04.2015

Niekedy po roku 2016 by vraj mal vzniknúť film Ready Player One podľa rovnomennej románovej predlohy Ernesta Clina. Táto informácia je zaujímavá hneď z dvoch dôvodov. Jednak ide o jeden z najdôležitejších románov reflektujúcich našu prítomnosť – ale toto dokazovať by bolo pomerne nadlho, a druhak, film by mal režírovať Steven Spielberg, čo je výborná správa, najmä ak uvážime, že román je postavený na znovuoživení popkultúry osemdesiatych rokov a Spielberg je ten, čo ju pomáhal definovať. Osobne som presvedčený, že film nikdy nevznikne a zároveň dúfam, že sa mýlim.

.týždeň

Dievča v kapele

.peter Bálik .časopis .kultúra 06.04.2015

Tridsať rokov hrala v jednej z najlepších alternatívnych kapiel Sonic Youth, no nevera jej spoluhráča a manžela všetko ukončila. Kim Gordon o tom napísala úspešnú knihu.

.týždeň

25 rokov prešlo, agent Cooper

.filip Olšovský .časopis .kultúra 06.04.2015

Túto stredu to bude presne 25 rokov, odkedy americká stanica ABC odvysielala pilotný diel seriálu, ktorý toho dokázal skutočne veľa. Redefinoval celý svoj žáner, vyrobil niekoľko nezabudnuteľných hlášok a ovplyvnil celú generáciu umelcov. Twin Peaks.