Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.kultúra
.týždeň

Rád hrám outsiderov

.tomáš Prištiak .časopis .kultúra 29.03.2015

Svoje prvé úlohy dostával najmä vďaka exotickému vzhľadu, no jeho talent a minimalistické herectvo si veľmi skoro všimli uznávaní režiséri. Legendárny Jim Jarmusch ho už desaťročia obsadzuje takmer do každého svojho filmu – od streleného zmrzlinára až po temného kuriéra. Pochádza z Pobrežia slonoviny, chcel byť pilotom, no stal sa ikonou nezávislého filmu. Minulý týždeň mal slovenskú premiéru jeho nový film Mirage,  maďarsko-slovenský western o novodobom otroctve. Herec Isaac de Bankolé.

.týždeň

Súboj belcantových kráľovien

.michaela Mojžišová .časopis .kultúra 29.03.2015

Čím dokáže zaujať malá regionálna scéna, od svojho vzniku permanentne zápasiaca o miesto na národnej opernej map(k)e? Banskobystrická Štátna opera má na to rokmi overený recept: napriek riziku menšej diváckej odozvy si sebavedomie i umelecký kredit dvíha slovenskými premiérami diel, ktoré Bratislava ignoruje a Košice si na ne netrúfnu.

.týždeň

Pohyblivé potvory

.časopis .kultúra 29.03.2015

Má šestnásť rokov a vášnivo kreslí. Realistické obrazy dravých vtákov, ale najmä rôzne fantasy príšery. Na základe jej kresieb už o ňu prejavilo vážny záujem hollywoodské Stan Winston Studio. Ema Klučovská.

.týždeň

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .kultúra 22.03.2015

Fíni milujú Majku z Gurunu, Španieli vydali na DVD filmy Karla Zemana skôr ako Česi, Japonci nedajú dopustiť na Millerovho Krtka a prvá digitalizovaná verzia Markéty Lazarovej sa objavila v Británii. Na Broadway uviedli muzikál Obchod na Korze, videohra podľa fantasy románu poľského spisovateľa sa stala celosvetovým fenoménom a keď sa ešte vo veľkom nakupovali pirátske CD, hitom poľských tržníc boli na Ukrajine a v Bulharsku vylisované nahrávky Richarda Müllera.

.týždeň

Košické útrapy s Manon Lescaut

.michaela Mojžišová .časopis .kultúra 22.03.2015

Po troch sezónach súčasného šéfa košickej opery Karola Kevického, v ktorých sa divadlo prezentovalo ambicióznou dramaturgiou i hodnotnými umeleckými výsledkami (najmä DOSKOU ocenenými Dialógmi karmelitánok, s úspechom hosťujúcimi v Bratislave a Prahe), vychádza tá aktuálna ako ústup z vydobytých pozícií.

.týždeň

Krv sa vpíja do snehu

.zuzana Mojžišová .časopis .kultúra 22.03.2015

Akčný príbeh pomsty, veľa napätia, snehu a krvi. Aj naháňačky na autách tam sú. A plachý človek, ktorý sa zmení na pomstiteľa. To všetko uvidíte vo filme Boj snežného pluhu s mafiou.

.týždeň

Rádiohlavy v Tržnici

.juraj Kušnierik .filip Olšovský .časopis .kultúra 22.03.2015

V nedeľu 15. marca boli v bratislavskej Starej tržnici odovzdané Radio_Head Awards za rok 2014. Štyri Rádiohlavy si odniesli Fallgrapp, najúspešnejším vydavateľstvom sa stal Gergaz, kritici ocenili Janu Kirschner, .týždeň a Denník N odovzdali Cenu za prínos do hudby Mariánovi Vargovi.

.týždeň

S Rusákmi si nie som blízky

.peter Bálik .časopis .kultúra 22.03.2015

Býva v Mikulove, kde si zriadil vlastné nahrávacie štúdio. Nenávidí „komoušov“ a na svojom najnovšom sólovom albume ČeskosLOVEnsko si podal súčasného českého prezidenta Miloša Zemana. Český rocker David Koller.