Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča
.kultúra
.týždeň

Archívny chlapec

.peter Bálik .časopis .kultúra 08.03.2015

Pred časom sme v .týždni písali o progresívnom hudobnom vydavateľstve Gergaz, ktoré sídli v Moravskom Svätom Jáne. Na Záhorie sa vraciame opäť, tentoraz do Kútov, kde žije folkový pesničkár Richard Vávra, ktorý si hovorí Archívny Chlapec.

.týždeň

Osamelá chovateľka pávov

.juraj Kušnierik .časopis .kultúra 08.03.2015

Dňa 25. marca uplynie 90 rokov od narodenia Flannery O’Connor, jednej z najlepších a najzaujímavejších amerických spisovateliek minulého storočia. Bola hlboko veriaca katolíčka, ži

.týždeň

Marián

.jozef Lupták .časopis .kultúra 01.03.2015

Rádiohlavu za prínos do hudby, ktorú v rámci Radio Head Awards udeľuje .týždeň a Denník N, dostane tento rok Marián Varga.

.týždeň

Chiki-Liki-Tu-a sú naši východniarski bratia

.peter Bálik .časopis .kultúra 01.03.2015

Branisla Jobus, Kamil Grebeň, Ľubo Burgr a Michal Kaščák sú štyria hudobníci alebo organizátori, ktorí stáli pri dôležitých okamihoch existencie tejto skvelej prešovskej trojice.

Dejiny pôvodnej slovenskej hudby

Dejiny pôvodnej slovenskej hudby

.peter Bálik .kultúra .kultúra 01.03.2015

Debatovať s basgitaristom Martinom Višňovským a gitaristom Ľuboslavom Petruškom z Chiki liki-tu-a je ako ocitnúť sa priamo v ich pesničke. Pri odpovediach sa tvária vážne, potom pr

.týždeň

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .kultúra 22.02.2015

„Pan a paní Fangovi tomu říkali umění.“ Nie najhorší začiatok románu, ale ani najlepší, mágia prvej vety nefunguje. Keď pridáme druhú: „Pro jejich děti to bylo darebáctví,“ čosi sa začne črtať, mágia prvej vety je späť v hre. Tá druhá ju totiž zaťažila významom a vlastne by sa nič dramatické nestalo, ak by to bola veta jedna, rozdelená čiarkou. To ostatné je príbeh.

.týždeň

Medzi slávou, mystikou a depresiou

.peter Bálik .časopis .kultúra 22.02.2015

Nový výberový album a koncert venovaný jeho pamiatke nám pripomína, že začiatkom februára by sa český spevák Petr Muk dožil päťdesiatich rokov. Nezmyselná smrť však pred piatimi rokmi navždy ukončila jeho život.

.týždeň

Taxíkom pre Zlatého medveďa

.peter Nágel .časopis .kultúra 22.02.2015

Iránsky režisér Jafar Panahi nemôže oficiálne nakrúcať, ani cestovať. A tak sadol do taxíka, ktorým križoval Teherán. Jeho „jazda“ získala najvyššie ocenenie na berlínskom filmovom festivale. Zaslúžene?